Tradiții și superstiții de Sfântul Haralambie. Ce trebuie să faci pe 10 februarie, pentru a-ți merge bine tot anul
Publicat pe 09.02.2021 la 08:37 Actualizat pe 09.02.2021 la 08:37
În fiecare an, pe data de 10 februarie, este sărbătorit Sfântul Mucenic Haralambie. Acesta este unul dintre cei mai mari Sfinți ai creștinătății. De asemenea, de ziua prăznuirii sale sunt legate mai multe tradiții și superstiții, pe care vi le prezentăm în continuare.
- Tradiții și superstiții de Sfântul Haralambie, pe 10 februarie
- Ce este bine să faci în această zi, pentru a-ți merge bine tot anul
Tradiții și superstiții de Sfântul Haralambie, pe 10 februarie
Sfântul Mucenic Haralambie este unul dintre cei mai mari Sfinți ai creștănății. Acesta a fost episcop creștin al cetății Magnezia din Asia Mică, iar întreaga viață și-a închinat-o Lui Dumnezeu. Pentru că a avut curajul să-și declare iubirea pentru Hristos în fața tuturor și a refuzat să se închine idolilor, așa cum cerea împăratul Septmiu Sever, acesta a trecut prin suferințe de nedescris, iar apoi a avut parte de o moarte mucenicească.
Sfântul Mucenic Haralambie a fost prins și jupuit de viu, iar în cele din urmă, înainte să-i fie tăiat capul, datorită rugăciunilor sale puternice, a plecat la Domnul.
În fiecare an, mai multe superstiții sunt legate de această zi de sărbătoare. Toate au menirea să-i ajute pe oameni și pe casele acestora.
Ce trebuie să faci pe 10 februarie, pentru a-ți merge bine tot anul
Astfel, pentru a vă merge bine tot anul și pentru a fi sănătoși și feriți de rele este bine să țineți cont de mai multe superstiții și tradiții legate de această zi.
Astfel, în ziua de Sfântul Haralambie, pe 10 februarie, se spune că este bine ca oamenii să împartă colaci sau pâine pentru a primi ajutor de la Sfântul Haralambie tot anul atât ei, cât și familiile lor.
De asemenea, tot de colaci este legată și o altă tradiție. Astfel, în anumite zone din țară, localnicii obișnuiesc să rupă un colac în patru și bucățile să le arunce în patru locuri diferite ale casei, făcând semnul Sfintei Cruci, considerând astfel că vor fi feriți de rele și necazuri.
De asemenea, o altă tradiție ce îi are în atenție pe cei plecați dintre noi spune că este bine să dați de pomană colivă, pâine, colaci, lumânări sau orice altceva de mâncare, pentru sufletele celor răposați.
În plus, în unele zone ale țării există și o superstiție ceva mai diferită. Astfel, se spune că dacă în această zi femeile înconjoară casele lor de trei ori, în pielea goală, vor ține toate relele și bolile departe de ele și de familiile lor.
De asemenea, pentru persoanele care au animale, o altă tradiție spune că este bine ca oamenii să ducă grâu curat la biserică, pentru a fi sfințit, iar boabele să fie date pe timp de vară la păsările din gospodărie, pentru a fi ferite de boală. De asemenea, o altă tradiție din ziua Sfântul Haralambie spune că dacă oamenii nu muncesc în această zi și aleg să se odihnească, bine le va fi și lor, dar și animalelor pe care le au în ogradă, tot anul.
CITEȘTE ȘI: Acatistul Sf. Haralambie, prăznuit pe 10 februarie