Povestea unei tinere românce, crescută de căldărari: „După legea noastră, ea e ţigancă”
Publicat pe 24.05.2020 la 14:51 Actualizat pe 24.05.2020 la 14:51
O tânără de 19 ani are o poveste impresionantă de viață. Deși la origini este româncă, a fost crescută în tradiția țigănească iar acum este tratată ca o adevărată membră a etniei.
O tânără de 19 ani are o poveste impresionantă de viață. Deși la origini este româncă, a fost crescută în tradiția țigănească iar acum este tratată ca o adevărată membră a etniei.
Mihaela Stănescu, strigată „Regina” de către apropiați, a fost născută de o familie de români care nu avea cu ce să o crească, mai ales că era al patrulea copil al familiei, și așa separată.
Mama sa, Aurora, a povestit pentru ziaruldeiasi.ro cum a ajuns să aibă grijă de Mihaela și să o transforme într-o adevărată căldărăriță.
În timp ce femeia și soțul său umblau prin Iași pentru a face rost de bani, vânzând diverse vase, au ajuns la casa unei familii de români, supărați că deși li s-a mai născut un copil, nu îl puteau crește.
„În timp ce noi umblam cu cazane, cu bălii, cum era pe vremea aceea, a venit femeia şi mi-a spus: «Văd că nu aveţi copii… Nu vrei să vă dau o fată?». Femeia aia nu avea unde să stea, şi nu ştia unde să dea fata. Eu am vorbit cu soţul, şi, fiindcă nu aveam copii, am zis «Hai să o înfiem!». După aia am mers la tribunal, la judecătorie… Am făcut toate actele“, a povestit Aurora Stănescu.
În legea romilor, un român nu poate intra în familia lor, fiind un lucru total inacceptabil. Dar dat fiind faptul că Mihaela a fost adusă în sânul familiei încă de mic copil, acest lucru a fost primit cu bucurie de către comunitate.
„Eu am crescut-o frumos. Şi, când avea vreo 10 ani, i-am spus că e adoptată. Cei din comunitate mi-au zis de la început că mi-am făcut o pomană. Când era mai mică, era blondă-blondă, cu ochi albaştri… Acum şi-a făcut părul negru. Eu o văd ca pe o căldărăriţă. Căldărăriţă a fost de mică“, a mai adăugat Aurora Stănescu.
Cum arată acum viața româncei crescute de țigani
Mihaela Stănescu nu mai locuiește în casa părintească, ci la socrii ei, unde s-a mutat de mai bine de doi ani. La vârsta de 17 ani s-a căsătorit cu un băiat din comunitate, iar împreună au adus pe lume un copil, acum în vârstă de un an și jumătate.
Tatăl copilului este acum plecat în Olanda, ca muncitor sezonier, lucru practicat de mulți căldărari din comunitate și nu numai.
„Am aflat la nouă, aproape zece ani, că am fost adoptată. (Părinţii, n.r.) mi-au spus că m-au luat, că m-au găsit undeva, însă nu mi-au spus exact de unde. Nu prea am mers la şcoală, am mers doar un an. Despre ei (n.r. - familia biologică), mama mi-a zis că nu mai sunt, că au murit cu toţii. Acum câteva săptămâni am vorbit de trei-patru ori cu o soră (n.r. - biologică). Nu ştiam că există“, a povestit, cu o română stâlcită, Mihaela Stănescu, în vâsrtă de 19 ani.
În urmă cu ceva timp, una dintre surorile biologice a dorit să ia legătura cu Mihaela. Pentru acest lucru, a cerut ajutorul autorităților și ale celor responsabili de comunitatea de căldărari de la Hârlău. Astfel, sora Mihaelei, care are o viață nouă la Timișoara, se va întâlni pentru prima oară cu sora ei.