Prețul la varza de Buzău a crescut în acest an. Recolta a fost afectată de secetă și temperaturi extreme. Cât costă kilogramul
Publicat pe 11.11.2023 la 13:32 Actualizat pe 11.11.2023 la 13:32
Anul acesta, prețul la varza de Buzău a crescut semnificativ. Se pare că recolta a fost afectată de secetă și temperaturi extreme. Iată cât costă kilogramul pe finalul acestui an!
- Celebra varză de Buzău, afectată de secetă și temperaturi extreme
- Prețul unui kilogram de varză toamna aceasta
Varza este un aliment extrem de consumat, mai ales de români. Însă, din cauza condițiilor meteorologie din acest an, prețul s-a majorat. Seceta din acest an și-a pus amprenta pe buzunarul clienților care sunt acum nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a cumpăra acest aliment pentru murături.
Celebra varză de Buzău, afectată de secetă și temperaturi extreme
Anul acesta, varza de murat e mai puțină și mai scumpă, iar asta pentru că producția a fost diminuată de seceta și căldurile extreme din această vară.
Totodată, legumicultorii din Buzău se grăbesc acum să recolteze varza, cât mai este vreme bună, și o vând comercialilor direct de pe câmp. Astfel că, dacă anul trecut varza se vindea și cu 1,5 lei kilogramul, acum se vinde cu prețuri între 2 și 3 lei kilogramul.
Cum văd legumicultorii această situație
Ion Mihai este un legumicultor din Buzău. Acesta cultivă varză pe o suprafață de circa opt mii de metri pătrați, pe un lot aflat la marginea orașului.
Însă, anul acesta a plantat mai puțină varză, dar și mai târziu, deoarece temperaturile din mijlocul verii l-au ținut departe de terenurile încinse. Iar această problemă, spune el, persistă de câțiva ani.
"În primul rând căldura, varza se plantează în iulie, iar la nivelul solului avem cred că 60 de grade. E foarte greu să o plantezi, plus oamenii respectivi. Plantăm mai mult seara sau dimineața", a spus Ion Mihai, legumicultor.
Și, pentru că acum este perioada cea mai bună din an pentru recoltare, grădinarii se grăbesc să adune varza cât mai repede, chiar dacă nu a crescut uniform, din cauza vremii capricioase, iar legumele au fost atacate de dăunători.
"Are orificii datorită dăunătorilor. Este buba verzei care face un vierme verde, a limaxului. Începând de la viermi verzi, mai mari sau mai mici, mușiță albă, mușiță neagră, albastră. Toată gama de dăunători care se dezvoltă din cauza climei și secetei excesive", a mai precizat legumicultorul.