Putem lua COVID-19 prin consumul de alimente? Răspunsul directorului ANPC
Publicat pe 26.09.2020 la 19:11 Actualizat pe 26.09.2020 la 19:11
În ultimul timp, au apărut știri care afirmau că virusul Sars-CoV-2 ar putea fi luat chiar prin simplul consum de alimente. Ppe motivul alarmării populației, directorul general al Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a făcut declarații legate de acest aspect.
- Ne putem îmbolnăvi de COVID-19 prin simplul consul de alimente?
- Declarațiile directorului general al Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorului.
Alarmă, foarte posibil, falsă, în rândul consumatorilor! În ultimul timp au apărut zvonuri cum că ne-am putea îmbolnăvi de coronavirus prin simplul consum al alimentelor obișnuite. Consumul de pâine, aliment de bază, nelpsit de pe masa oricărui român, ar fi avut un risc ridicat în ceea ce privește infctarea cu COVID-19.
Directorul ANPC neagă vehement această ipoteză
Şeful Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul ANPC, Paul Anghel, a explicat faptul că nu există nicio dovadă care să ateste faptul că virusul Sars-CoV-2 se poate transmite prin consumul de alimente.
Ipoteza ar fi pornit de la un studiu realizat de Universitatea din Bucureşti, care însă ar contrazice atât Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cât şi a Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA)
„Având în vedere ultimele ştiri apărute în presă, despre cum se poate transmite virusul SARS-CoV-2 prin alimente şi în special prin pâine, consider că este de datoria mea, în calitate de director general al ANPC, să atrag atenţia supra efectelor acestui tip de ştiri asupra încrederii consumatorilor în anumite produse (de bază) şi asupra industriei de profil. Rezultatele făcute publice de Universitatea Bucureşti se contrazic oarecum cu declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), potrivit cărora nu există dovezi că virusul SARS-CoV-2 s-ar transmite prin consumul de alimente”, a declarat Paul Anghel, director în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, citat de Agerpres.
El a mai susținut și faptul că virusul nu se poate multiplica în alimente, ci are nevoie de o gazdă-animal sau de una umană. Cu toate că studiile recente arată că virusul rezistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe dure (oţel, plastic), nu există nici o dovadă că ambalajele contaminate transmit infecţia.
„Nu există nicio dovadă privind prezenţa în alimente a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor. Aceasta este poziţia oficială a autorităţilor internaţionale amintite, care a rămas neschimbată de la începutul pandemiei până în prezent", a mai adăugat Paul Anghel.
Directorul general al ANPC afirmă că regulile de igienă la cumpărături rămân neschimbate. Acesta a vorbit și despre importanța purtării măștilor în incinta supermarket-urilor, dezinfectarea frecventă a mâinilor cu soluţiile puse la dispoziție în orice magazin și atingerea, pe cât posilil, numai a produselor pe care vrem să le cumpărăm.