România va avea prima autostradă monitorizată video. Șoferii nu mai pot să scape nepedepsiți dacă încalcă regulile de circulație
![Ilinca Lunca](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/ilinca-lunca-1696416463.jpg)
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 23.02.2023 la 08:41
Actualizat pe 23.02.2023 la 08:41
România va avea prima autostradă monitorizată video, după ce acest concept este la tot pasul în alte țări din Europa. Șoferii nu vor mai putea să scape nepedepsiți dacă încalcă regulile de circulație, nici dacă nu au toate documentele necesare la ei.
- România va avea prima autostradă monitorizată video
- Cum vor fi sancționați șoferii care încalcă regulile
Șoferii români s-au plâns mereu din cauza lipsei infrastructurii, motiv pentru care lucrurile se pare că avansează de la an la an. La felca și în multe alte țări din Europa, în România va fi construită prima autostradă monitorizată video, care va ține sub control orice se întâmplă în trafic și toate abaterile la legi ale șoferilor.
România va avea prima autostradă monitorizată video
Dacă până acum erau atenți să nu vadă vreo mașină de poliție după ce au încălcat vreo regulă, de acum înainte vor trebui să se pregăteasscă direct de sancțiuni. Prima autostradă monitorizată video va apărea în România, după ce Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a pornit o licitație pentru a implemenya sistemul ITS.
Autostrada norocoasă care va beneficia de acest sistem este A1 Sibiu – Holdea, unde vor apărea camere de filmat. Pentru o distanța de aproximativ 170 km care străbate județele Sibiu, Alba și Hunedoara, valoarea investiției se ridică la aproximativ 49.319.811,94 lei, fără TVA.
Camerele de înaltă revoluție vor controla traficul
Sistemul ITS presupune montarea camerelor de înaltă rezoluție, care să controleze tot ce se întâmplă în traficul de pe autostradă. Camerele vor transmite în timp real înspre CNAIR viteza cu care conduc șoferii, dacă rovinieta este plătită sau limita de gabarit respectată sau nu.
”Prin soluțiile de detecție adoptate se vor îndeplini cerințele de numărare a vehiculelor, clasificarea acestora în funcție de lungime și viteze de deplasare, gabaritul și densitatea traficului. De asemenea vor fi instalați și senzori meteo care să furnizeze toate informațiile solicitate. Vehiculele care depășesc pragul de viteză stabilit sunt fotografiate cu o cameră digitală de înaltă rezoluție. O a doua imagine poate fi imediat achiziționată pentru a putea fi folosită ca probă în instanță, dacă este cazul.”, informează caietul de sarcini, conform Adevărul.
Citește și: Amenzile pentru șoferii din România au crescut. Lipsa documentelor i-ar putea costa peste 10.000 lei