Sărbătoarea Sf. Vasile cel Mare, pe 1 ianuarie. Tradiții și obiceiuri românești
Publicat pe 29.12.2020 la 13:39 Actualizat pe 29.12.2020 la 13:39
Pe data de 1 ianuarie, în fiecare an este prăznuit Sântul Vasile cel Mare. Cu ocazia acestei sărbători, românii au parte de câteva tradiții și obiceiuri pe care le pun în practică an de an.
- Sfântul Vasile, sărbătorit de români pe data de 1 ianuarie.
- Ce obiceiuri și tradiții au românii în prima zi din an.
Sfântul Vasile cel Mare a trăit între anii 330 şi 379, în vremea împăratului Constantin. El s-a născut în Cezareea Capadociei, din părinţi credincioşi şi înstăriţi, Emilia şi Vasile, tatăl său fiind dascăl în cetate.
Fiind prima sărbătoare din anul cel nou, dacă vrei să îți meargă bine, trebuie să urmezi câteva reguli sau mai bine zis tradiții pentru a avaea sănătate, belșug și iubire.
Ce semnificație are sărbătoarea Sf. Vasile
Numele Vasile provine din grecescul basileios, care este în legătură cu basileos, "rege", "împărat", "bazileu". Latinii l-au redat prin Basilius. La noi astăzi e curentă forma Vasile sau Vasilca.
Tradiții și obiceiuri de Sf. Vasile
În ziua de Sfântul Vasile se zice că e bine să bei mult vin, spunându-se că atât vin cât va bea omul în această zi, atât sânge va avea în obraz în timpul anului, adică va fi sănătos. De asemenea, se mai spune că este bine să spargi un pahar alb, să răstorni cutia cu chibrituri, să verși vin pe masă pentru a avea noroc în anul ce a sosit și să dai ceva de mâncare celor săraci.
Tradiția și obiceurile vechi mai spun că pe data de 1 ianuarie este bine să te ștergi pe față cu un prosop în care se află un bănuț de aur sau de argint pentru a avea o situație financiară bună. Totodată și cerul senin prevestește un an bun pe toate planurile.
Însă, un alt obicei spune că prima zi a anului, de Sf. Vasile fetele pun punți pentru a visa bărbatul cu care se vor căsători.Punțile sunt făcute din rămurele de măr dulce, construite din două crenguțe, care sunt, mai apoi, plasate în locuri ascunse. De ele se leagă un mănunchi de busuioc, o pară de argint legată cu un fir de ață roșu, un inel, o batistă și un șir de mărgele. Tradiția românească spune că dacă puntea este plină de brumă, atunci fata se va căsători cu un bărbat bogat, iar dacă puntea nu are brumă, atunci se va căsători cu unul sărac.
Acatistul Sf. Vasile pentru îndepărtarea farmecelor
Tot pe data de 1 ianuarie, fiecare creștin trebuie să spună această rugăciune pentru a fi sănătos tot anul și pentru a nu se lega de el niciun gând rău.
”În tot pământul a ieşit vestirea ta, că acela a primit cuvântul tău, prin care cu dumnezeiască cuviinţă ai învăţat, firea celor ce sunt ai arătat, obiceiurile oamenilor le-ai împodobit, împărătească preoţie. Părinte cuvioase, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre. Pe tine, trâmbiţa cea cu dumnezeiască glăsuire şi cereasca albină, care din florile învăţăturilor ai adunat mierea cea făcătoare de viaţă a dogmelor Treimii şi o ai lăsat Bisericii lui Hristos bogăţie neîmpuţinată, din care gustăm noi toţi, cu dulce cântare te lăudăm, cântând ţie: Bucură-te, mare ierarhe Vasile!”, scrie doxologia.ro.
Mesaje și urări de la mulți ani pentru Sf. Vasile
Așa cum am mai spus, în prima zi a fiecărui an, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile, astfel bucurându-se de toți ce îi poartă numele direct sau prin derivate.
Astfel că începem anul cu sărbătoare, petrecere și urări de „La mulți ani” pentru toți sărbătoriții ce petrec cu numele. Iar mai jos, pentru a vă veni în ajutor, găsiți câteva urări și felicitări pe care le puteți trimite persoanele dragi din viața voastră.
Felicitări de Sf. Vasile
”La mulţi ani, pentru că porţi acest nume şi fie ca Sfântul Vasile pe care îl reprezinţi, să-şi coboare ochii asupra ta şi să iţi dăruiască fericirea dorită şi liniştea interioară”, ”Te felicit cu ocazia zilei tale de nume, dorindu-ti multa sanatate si realizari frumoase. Fie ca magia tuturor clipelor traite si cumpana dintre ani sa te gaseasca mai fericit decat ai fost pana acum si sa ramai asa, nu pentru un an, nu pentru doi, ci pentru tot restul vietii. La multi ani, Vasile!”, ”Anul Nou care începe azi să îţi aducă numai bucurii şi împliniri. La mulţi ani Vasile!”
Urări de Sf. Vasile
”De ziua numelui tău, îţi doresc tot binele din lume, noroc, fericire, sănătate şi să ţi se îndeplinească toate dorinţele pe care o să ţi le pui. La mulţi ani, Vasile!”, ”Pentru că azi este o zi speciala pentru tine, mă alătur celor care îţi doresc să ai parte numai de bucurii, împliniri şi multă sănătate”, ”Îţi doresc pe vânt ce bate, multă, multă sănătate şi pe stele ce lucesc, fericire iţi doresc. La mulţi ani, Vasile!”
Citește și: Ce este molifta Sfântului Vasile. Ce se întâmplă când e citită și de ce se spune că e interzisă