Schimbare în Codul Rutier. Cei care nu respectă această măsură primesc amenzi de până la 4.500 de lei și pot ajunge după gratii
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 06.09.2022 la 19:54
Actualizat pe 06.09.2022 la 19:54
Schimbări importante pentru şoferii care circulă pe drumurile din România, odată cu noile reglementări care au intrat în vigoare încă de la începutul anului. Așadar, cei care nu vor respecta această măsură primesc amenzi de până la 4.500 de lei și riscă să ajungă în spatele gratiilor.
- Schimbare în Codul Rutier
- Cei care nu respectă această măsură primesc Schimbare în Codul Rutier
- Șoferii care încalcă legea pot ajunge după gratii
Potrivit reglementărilor noului Cod Rutier, şoferii care nu sunt atenţi în momentul în care traversează o cale ferată, chiar dacă nu mai este funcţională, riscă amenzi de până la 4.500 de lei, și asta nu e tot. Pot chiar să ajungă în spatele gratiilor.
Amenzi de până la 4.500 de lei și închisoare pentru șoferii care nu respectă această măsură
Potrivit noilor reglementări din Codul Rutier, șoferii care traversează linia de cale ferată în afara pasajului de nivel riscă o amendă cuprinsă între 3000-3750 lei sau muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 20 la 30 de ore. Dar asta nu e tot! Șoferul poate primi arest contravențional pe un termen de 15 zile, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a conduce vehicule timp de 6 luni, scrie romaniatv.net.
Această măsură a fost luată în contextul în care în ţara noastră sunt o mulțime de căi ferate dezafectate. Trebuie să știți că, acestea, chiar dacă nu mai sunt funcționale, sunt considerate căi ferate, astfel că te poți trezi oricând sancționat.
Utilizarea camerelor de bord devine interzisă
Noua legislație din România nu mai recunoaște înregistrările realizare cu camerele de bord ca dovezi în instanță, mai mult decât atât, în funcție de ce faci cu înregistrările și de tipul camerei de bord, poți să primești amendă din perspectiva GDPR.
„În ceea ce privește situația în care, în traficul rutier, se utilizează o cameră montată în interiorul unui autoturism personal pentru a proba în fața autorităților statului (poliției) și ale asiguratorului eventualele incidente în trafic care ar putea să afecteze o persoană fizică, raportat la scopul declarat, apreciem că situația prezentată intră sub incidența dispozițiilor art. 2 alin. 2 lit. c) din Regulamentul general de protecția datelor”.