Se fac cununii civile în post? Care sunt recomandările preoților
Publicat pe 06.04.2021 la 14:33 Actualizat pe 06.04.2021 la 14:33
În timpul anului există patru mari posturi: Postul Paștelui, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Postul Sfintei Mării și Postul Crăciunului, pe lângă celelalte zile în care se recomandă să se ține post, cum ar fi ziua Sfintei Cruci sau Ajunul Bobotezei. Ei bine, în acest sens, multe persoane se întreabă dacă este sau nu păcat să se facă cununii civile în perioada postului. Iată ce părere au preoții despre acest lucru.
- Se fac cununii civile în post?
- Este păcat să faci cununie civilă în post?
- De ce nu se fac nunți în post
Se fac cununii civile în post?
Fie că vorbim de cele patru posturi mari de peste an, fie că ne raportăm la zilele generale în care se ține post, oricum ar fi, postul reprezintă o perioadă de reculegere și de acordare a unei mai mari atenții atât asupra bucatelor, cât și cu privire la comportamentul nostru.
Ei bine, una dintre cele mai dese întrebări pe care și le pun oamenii se referă la evenimentele care au loc în post. Spre exemplu, o mare nelămurire există în cazul cununiilor civile în post. Așadar se fac sau nu se fac cununii civile în post?
Biserica Ortodoxă nu acceptă cununii religioase în post, fiind de părere că sunt suficiente celelalte zile ale anului pentru asemenea evenimente.
În ceea ce privește situația cununiilor civile, preoții recomandă ca nici aceste evenimente să nu fie făcute în post, însă, în cele din urmă, aceștia lasă la latitudinea viitorilor miri, ținând cont că este un eveniment laic.
Este păcat să faci cununie civilă în post?
Ei bine, în ceea ce privește noțiunea de păcat, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a precizat că acest termen este prea dur pentru a fi folosit în acest context.
Așadar, Vasile Bănescu susține că a face cununie civilă în post nu este un păcat, ci doar o alegere neinspirată.
De ce nu se fac nunți în post
Postul reprezintă o perioadă de liniște, de pace, în care oamenii ar trebui să aibă mai multă grijă de partea spirituală și de suflet.
Așadar, noțiunea de nuntă și, implicit de petrecere, unde nu pot fi puse pe masă doar alimente de post, este în totală contradicție cu ceea ce ar trebui să fie o perioadă sobră, specifică postului.
CITESTE SI: E păcat dacă refuzi să cununi? Ce spun preoții despre cei care nu vor să fie nași