Se face botez în post? Ce spun preoții și cum explică răspunsul
De Razvan Paltin.
Publicat pe 05.04.2021 la 18:41
Actualizat pe 05.04.2021 la 20:10
Unul dintre cele mai importante evenimente din viața oricărui părinte este botezul copilului. Reprezintă începutul unei vieți liniștite și curate, însă poate avea loc și în post? Iată cum explică preoții această taină.
- Botezul poate avea loc în post?
- Ce se întâmplă cu petrecerile după Taina Botezului
Se face botez în post?
Pentru toată lumea, după cununia religioasă unul dintre cele mai importante evenimente din viața oricărui cuplu e momentul în care merg să-și boteze copilul. Aceasta tăină e foarte importantă și reprezintă momentul în care pruncul intră în comunitatea creștină.
Acest eveniment are loc la aproximativ 40 de zile de la nașterea copilului, însă foarte multe cupluri aleg ca botezul să se întâmple și la o distanță de mai mult timp. Totuși, mulți se întreabă dacă botezul poate să fie făcut în post.
Unii dintre preoți nu sunt de acord cu sâvâșirea tainei botezului în timpul postului, însă alții dau dezlegare și acceptă să creștineze pruncul, chiar dacă este post.
În ce condiții se face botez în post
Dacă situația este de așa natură și nu se poate face botez în afara postului, atunci unii dintre preoți sunt de acord cu sâvâșirea tainei, însă cu o singură condiție.
Pentru mulți acest eveniment vine la pachet și cu o petrecere la restaurant, însă dacă vreți să vă botezați copilul în post, atunci trebuie să știți că imediat după creștinare nu o să puteți să faceți asta.
Din această cauză, tot mai mulți dintre părinți preferă să găsească un interval potrivit de timp de când cel mic a fost adus pe lume, astfel încât să nu fie necesară creștinarea fără petrecerea de după.
Ce taine NU se săvârșesc în post
Dacă botezul este totuși permis în perioada Postului, atunci nunta nu se poate face în niciun caz în această perioadă, mai ales că postul se referă atât la postirea sufletească, dar și la cea trupească, care are legăturu cu abținerea de la anumite mâncăruri și băuturi, dar și la abstinența conjuală a soților.
Sâvârșirea Sfintei Taine a Cuniniei implică în mod obligatoriu și întâlnirea trupească a soților în zilele care urmează după săvârșirea acestei Sfinte Taine.
Cum întâlnirea trupească nu e compatibilă în perioadă postului, din această perspectivă nunțile nu se pot face.
Citește și: IPS Teodosie explică de ce tinerii ar trebui să țină cel mai mult post: ”pentru potolirea desfrâului”