Semnele pe care părinții ar trebui să le observe, înainte de a-și trimite copiii la școală! Mesajul medicului Alexandru Rafila
Publicat pe 03.09.2020 la 11:44 Actualizat pe 03.09.2020 la 11:44
Păriții vor fi nevoiți să acorde o deosebită atenție stării de sănătate a micuților, înainte de a-i trimite la școală. Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a explicat ce semne ar trebui urmărite.
- Începerea noului an școlar, în condiții de pandemie!
- La ce semne vor trebui să fie atenți părinții.
- Explicațiile medicului Alexandru Rafila
Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a explicat, la Digi24, la ce trebuie să fie atenți părinții, înainte de a-și trimie micuții în colectivitate.
Este foarte important de urmărit, în permanență, starea de sănătate a micuților. Simptomele sunt evidente: tuse, nas înfundat, febră.
„Orice părinte poate sesiza dacă copilul se simte rău, dacă îl doare capul și are febră, dacă tușește, dacă îi curge nasul. Sunt câteva elemente simple pe care trebuie să le observe și dacă copilul are aceste acuze să nu-l ducă la școală", a spus Alexandru Rafila, la postul de televiziune.
Acest proces poartă denumirea de „tiraj observațional”, pe care Alexandru Rafila l-a explicat în cuvinte simple. Medicul a spus că uneori este de ajuns ca părinții să își asculte mai mult copiii, să îi întrebe, înainte de a pleca la școală, dacă se simt bine.
„Triaj observațional - noi folosim niște cuvinte pompoase la niște activități banale. Una este un triaj epdemiologic care, de obicei este făcut de un personal medical, dar eu cred că orice părinte poate sesiza dacă copilul se simte rău, dacă îl doare capul și are febră, dacă tușește, dacă îi curge nasul. Sunt câteva elemente simple pe care trebuie să le observe și dacă copilul are aceste acuze să nu-l ducă la școală. Este extrem de ușor. De fapt, își întreabă copilul dimineața când pleacă: Te simți bine? Ai vreo problemă de sănătate? Și nu trebuie niciun fel de altă măsură specială"., a completat reprezentantul OMS.
Situația copiilor care locuiesc cu bunicii
Nu toți copiii locuiesc sub același acoperiș cu părinții lor. Unii sunt crescuți de bunici. Ăn cazul acestora, situația este una mai specială. Cum persoanele în vârstă sunt mai predispuse la infectarea cu COVID-19, aceștia trebuie să limiteze, pe cât posibil, contactul cu nepoții.
„Trebuie să se găsească o metodă astfel încât bunicii să limiteze contactul cu nepoții. Copiii mergând și venind de la școală, și dacă există această întâmplare de a fi infectați, să limităm posibilitatea de transmitere a infecției către bunic. Atunci avem două metode foarte simple: ori păstrăm distanța sau nepoții ori bunicul, măcar în momentul în care contactul este mai apropiat de 1,5 - 2 m, să poarte o mască. Era o recomandare, o conduită pe care trebuie să o utilizeze la domiciliu persoanele vârstnice cu boli cronice. Este vorba de o metodă foarte simplă care nu este obligatorie", ne sfătuiește Alexandru Rafila.
CITEȘTE ȘI: Europa se pregătește pentru școală. Care va fi procedura în alte țări lovite de Covid