Sfântul Andrei 2019. Ce NU este bine să faci, sâmbătă, pe 30 noiembrie

Sfântul Andrei 2019. Ce NU este bine să faci, sâmbătă, pe 30 noiembrie © Arhivă

Sâmbătă, pe 30 noiembrie, românii ortodocși îl pomenesc pe unul dintre cei mai mari sfinți ai creștinismului: Sfântul Andrei, ocrotitorul tuturor românilor. Este o zi specială, plină de semnificație și de diverse ritualuri. Mai mult, este ziua ideală pentru dezlegare a farmecelor, a blestemelor, dar și pentru vindecarea de boli.

Sfântul Andrei s-a născut în Betsaida, Galileea, și este fratele Sfântului Apostol Petru. A fost unul dintre cei doisprezece apostoli care l-au urmat pe Iisus Hristos, fiind chiar primul care a făcut acest pas. Atât el cât și Petru au renunțat la ocupația de pescari, devenind „pescari de oameni” după Învierea Domnului.

Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei

În această zi, există mai multe lucruri despre care se spune că este bine să le faci, dar și să nu le faci.

De exemplu, de Sfântul Andrei, femeile nu au voie să se pieptene și să coasă, pentru că o să le meargă rău tot anul care vine.

Tot conform vorbelor din bătrâni, nu ai voie să muncești, pentru că, în caz contrar, te vei îmbolnăvi. Consecințele diferă de la un caz la altul. De exemplu, sunt unii oameni care spun că riști să fi ars cu apă fiartă, bântuit de strigoi sau chiar să fii atăcat pe drumuri de animale.

Tot de Sfântul Andrei, este bine să golești cenușa din sobe și să întorci oalele și cănile cu gura în jos, pentru a ține spiritele morților la distanță. În anumite zone din Bărăgan, fetele fac turtă din făină de grâu, pentru a-și visa alesul.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro