Sindromul Guillain-Barré, trecut pe lista de efecte secundare ale vaccinului anti-Covid AstraZeneca. Ce este și cum se manifestă această boală
Publicat pe 09.09.2021 la 13:24 Actualizat pe 09.09.2021 la 13:24
În urma unor studii, sindromul Guillain-Barré, spun specialiștii, ar trebui trecut pe lista de efecte secundare ale vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca. Ce-i drept, subliniază aceștia, sindromul este unul rar, așadar mai jos vorbim despre simptomele acestuia, dar și ce înseamnă în termeni mai populari.
- Sindromul Guillain-Barré este o afecțiune neurologică rară.
- Agenţia Europeană pentru Medicamente trage un semnal de alarmă.
Agenţia Europeană pentru Medicamente a descoperit o nouă afecțiune cu care s-ar putea confrunta persoanele vaccinate cu AstraZeneca pentru a se proteja de infecția cu virusul ucigaș.
Sindromul Guillain-Barré, efect al vaccinului AstraZeneca, este o afecțiune neurologică
Astfel, specialiștii au inclus pe lista efectelor secundare ale vaccinului și sindromul Guillain-Barré, despre care tot ei spun că este o afecțiune neurologică ”foarte rară”. Mai exact, de la începeutul campaniei de vaccinare și până pe data de 31 iulie, la nivel internațional, au fost semnalate 833 de cazuri de sindrom neurologic. Asta, în condițiile în care, în lume, până pe 25 iulie, au fost administrare 592 de milioane de doze de vaccin Vaxzevria, dezvoltat de laboratorul AstraZeneca.
De asemenea, conform calculelor, specialiștii adaugă că cei care aleg să se imunizeze cu vaccinul produs de AstraZeneca, posibilitatea de a dezvolta acest nou sindrom este una la 10.000 de persoane vaccinate.
Dar, chiar dacă se spune că este o afecțiune neurologică rară, EMA recomanda ca acest sindrom să fie trecut în lista informaţiilor asupra produsului pentru aduce o și mai mare atenție asupra riscurilor, atât din partea cadrelor medicale, cât și a persoanelor care primesc o doză de vaccin AstraZeneca.
Astfel, cei imunizați trebuie să știe că sindromul Guillain-Barré este de fapt o afecțiune a nervilor periferici care se caracterizează prin slăbirea, amorțirea și chiar paralizia progresivă a picioarelor, care poate afecta în timp și mușchii respiratori, dar și nervii de la nivelul capului și gâtului.
Și asta nu este tot, căci specialiștii au descoperit că același sindrom este un efect advers și al vaccinului dezvoltat de Johnson &Johnson, care utilizează aceeaşi tehnologie pe bază de adenovirus ca şi serul Vaxzevria.
Însă, chiar și așa, cu un avertisment primit de la agenția americană a medicamentelor, făcut public în luna iulie, în ceea ce privește riscul crescut ca persoanele vaccinate să dezvolte sindromul Guillain-Barré, nu s-a făcut nimic în acest caz.
Ambele agenții de reglementare a medicamentelor, atât cea europeană, cât și cea americană spun că beneficiile vaccinului care te scapă de infecția cu noul coromavirus ar depăși cu mult potențialele riscuri la care se supun oamenii prin imunizare, căci acestea pot fi rare sau chiar să nu apară deloc.