Anca, o tânără nevăzătoare, a fost dată afară din mai multe magazine pentru că are câine însoţitor

Anca, o tânără nevăzătoare, a fost dată afară din mai multe magazine pentru că are câine însoţitor © captură video

Situaţia revoltătoare în Capitală! Anca Ilie, o tânără nevăzătoare, a fost dată afară din mai multe magazine, pe motiv că nu are voie cu câinele, deşi legea spune total altceva. 

Anca Ilie este dependentă de ajutorul lui Bailey, un labrador antrenat să ghideze persoanele cu probleme de vedere. Însă, din păcate, a avut multe probleme din acest motiv. Mulţi angajaţi ai magazinelor au dat-o afară pentru că are câine.

Echipa Observator a realizat un reportaj pe această problemă, iar imaginile nu mai au nevoie de cuvinte. Într-adevăr, Ancăi Ilie i-a fost interzis accesul în magazine din cauza câinelui său, Baily. 

„N-aveţi voie cu câinele ăla! De unde să ştiu că dânsa nu are vedere?… Dumneavoastră credeţi că stau să citesc ce scrie pe câine?”, a reacţionat un agent de pază.

"I-aş ruga să se pună puţin în locul nostru pentru că destinul şi viaţa asta oricând îţi poate da o lecţie!", a declarat Anca Ilie.

În legea nr.448/2006 apare: "Câinele-ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice si în mijloacele de transport". Cu toate acestea, angajaţii magazinelor refuză să-i permită accesul.

Reprezentanţii ministerului Muncii au precizat că în 2018, a fost făcută o singură sesizare în acest sens. Cei care interzic accesul persoanelor însoţite de câini antrenaţi riscă amenzi de până la 20.000 de lei. 

A.O.


facebook whatsapp twitter pinterest