Tradiții de 1 martie! Cât trebuie purtat mărțișorul pentru a aduce noroc
Publicat pe 01.03.2021 la 09:35 Actualizat pe 01.03.2021 la 09:35
Mărțișorul este vestitorul primăverii, iar tradiția de 1 martie este respectată cu sfințenie în fiecare an. Ziua de astăzi aduce o mulțime de superstiții legate de acestam iar oamenii țin cont de câteva aspecte pentru a se asigura că vor avea parte de noroc tot anul.
- Ce tradiții se respectă de 1 martie
- Ce semnifică mărțișorul
Ziua de 1 martie este motiv de bucurie pentru toată lumea. Sezonul rece s-a încheiat, iar oamenii așteaptă cu nerăbdare să îmbrățișeze frumusețea primăverii și primii săi vestitori. Prima zi din martie este sărbătorită în fiecare an prin tradiții specifice, care atrag asupra lor și supertiții ce țin de noroc.
Tradiții de 1 martie
Astăzi, de 1 martie, fetele și femeile poartă cu mândrie un mărțișor, confecționat dintr-un șnur alb, împletit cu unul roșu, combinat cu un pandantiv de diverse forme, care are și semnificații unice. În timpurile vechi, mărțișorul era legat de mâna copiilor pentru a avea noroc tot anul, dar și pentru a fi sănătoși și curați precum argintul, la venirea primăverii. De asemenea, se spune că cine poartă mărțișor se împrietenește cu Soarele, protectorul sănătății.
Ei bine, și persoanele care oferă mărțișor vor avea parte de noroc, iar acest fapt înseamnă că oferă o parte din Soare. În tradiție se spune că mărțișorul trebuie oferit încă de la primele ore ale zilei, pentru ca cel care îș poartă să îmbrățișeze căldura și norocul încă de la începutul zilei.
În ceea ce privește timpul în care se poartă mărțișorul, tradiția spune că de regulă, acesta se ține 9 zile. În unele zone ale ţării acesta se poartă până când înfloresc pomii, iar în altele până când înfloresc bujorii. De asemenea, acesta nu trebuie aruncat niciodată, ci pus pe ceva care să-i transfere calităţile celui care l-a purtat. În caz contrat, gestul va aduce ghinion tot anul.
De asemenea, mai există și superstiția conform căreia nu trebuie să muncești de 1 martie. În unele zone din țară se spune că Baba Dochia va trimite gerul înapoi dacă de 1 Martie au loc diferite activităţi gospodăreşti. Prin urmare, femeile evită să spele, să dea cu mătura sau să gătească în prima zi de primăvară.
Citește și Anunț de la ANM! Cum va fi vremea astăzi, în prima zi de primăvără