Tradiții în miercurea din Săptămâna Luminată. Ce nu este bine să faci în această zi
Publicat pe 08.05.2024 la 08:25 Actualizat pe 08.05.2024 la 08:25
Astăzi, pe data de 8 mai 2024, este sărbătorită miercurea din Săptămâna Luminată. Este o zi cu multe tradiții și superstiții, pe care românii le respectă cu strictețe. Iată ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare!
- Tradiții pe care trebuie să le respecți în miercurea din Săptămâna Luminată
- Este zi de sărbătoare în calendarul ortodox
Miercurea din Săptămâna Luminată este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri străvechi, pe care românii le urmează cu mare respect și strictețe. Este zi de sărbătoare în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă.
Ce tradiții trebuie să respecți în miercurea din Săptămâna Luminată
În ceea ce privește practicile alimentare, atât miercurea cât și vinerea din această săptămână sunt zile de dezlegare la dulce, stabilite astfel de Biserica Ortodoxă pentru a celebra bucuria Învierii Domnului. Prin urmare, în aceste zile nu se ține post.
În miercurea Săptămânii Luminate, bărbații își pot începe lucrările agricole, dar femeilor le este strict interzis să desfășoare orice tip de muncă în gospodărie. Se crede că dacă femeile lucrează în această zi, vor întâmpina dificultăți în a-și asigura hrana pentru restul anului.
Mai mult, se spune că activitățile precum grădinăritul pot duce la distrugerea recoltelor peste noapte, dacă sunt efectuate de femei în această zi.
De asemenea, se consideră un lucru greșit ca femeile să coasă în timpul Săptămânii Luminate, existând superstiția că acestea ar putea fi lovite de fulger. În spiritul purității și protecției, se recomandă purtarea hainelor albe în această perioadă, pentru a atrage binecuvântările asupra celor care le poartă.
Există și o credință legată de destinul celor decedați în ziua de Paște sau în cursul Săptămânii Luminate, aceștia fiind considerați norocoși, deoarece se spune că în aceste zile porțile Raiului sunt deschise, spre deosebire de cele ale iadului, care rămân închise.
Astăzi este sărbătorit Ucenicul cel iubit al lui Hristos”
În acest an, pe data de 8 mai, este comemorat Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, cunoscut drept „Ucenicul cel iubit al lui Hristos”. Autor al Evangheliei, a trei epistole și al Apocalipsei, Sfântul Ioan este venerat în mod special, legenda spunând că, după îngroparea sa, trupul său a dispărut misterios, credincioșii de atunci interpretând acest fenomen ca o asumție cerească.
De asemenea, se crede că din mormântul său emana o pulbere albă, considerată vindecătoare de boli și suferințe.