Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mucenici. Ce e bine să faci pentru a avea un an bogat
Publicat pe 09.03.2021 la 10:10 Actualizat pe 09.03.2021 la 10:10
Astăzi, 9 martie, se încheie zilele Babei Dochia, ceea ce înseamnă că îi sărbătorim pe Sfinții Mucenici. Pentru că este o zi mare de sărbătoare, ca să ai de aici încolo parte de un an bogat, iată ce spun tradițiile și obiceiurile că trebuie să faci.
- Pe 9 martie se sărbătoresc Sfinții Mucenici.
- Ce e bine să faci în această zi sfântă?
Este mare sărbătoare astăzi, 9 martie. Românii de pretutindeni îi prăznuiesc în această zi pe cei mai importanți Sfinți. Biserica orodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Mucenici din Nicomidia care au fost persecutați și au trecut prin clipe grele pentru că și-au exprimat credința în Hristos.
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mucenici
O primă tradiție a acestei sărbători, dar și cea mai nouă, este aceea că ziua Sfințiilor Mucenici mai este cunoscută și ca Ziua bărbatului, dar și ziua în care se consumă cele 44 de pahare de alcool. Dar asta nu este tot, căci 9 martie mai este cunoscută și ca începutul de An Agrar, sărbătorind de an la hotarul dintre iarnă şi vară, dintre zilele friguroase ale Babei Dochia şi zilele călduroase ale Moşilor.
De asemenea, în această zi sfântă, în toate regiunile țării, însă cu rețete diferite, gospodinele pregătesc mucenici, pentru a-i oferi drept ofrandă, dar și pentru a-i savura în familie, alături de cei dragi. Un alt obicei străvechi spune că în această zi se împarte fasole sleită, nuci, poame şi alune, iar în satele bucovinene se fac praznice, la care se împărt colăcei, lumină aprinsă şi un pahar cu băutură.
Tot în această zi, tradiția spune că se aprind focuri în grădini și în curți, în fața caselor pentru un nou an bogat în agricultură, iar oamenii și animalele se stropesc cu apă sfințită pentru purificare.
Mai mult decât atât, pe 9 martie se fac previziuni meteorologice pentru următoarele luni, se scoate mierea de albine din stupi, dar sunt și tăiate primele corzi de viţă-de-vie. Totodată, tradiția spune că în această seară se deschid mormintele şi porţilor Raiului, pentru ca sufletele morţilor să revină printre cei vii, fiind aşteptaţi cu mese întinse la focurile de Măcinici.
De asemenea, pentru a avea un an bogat în agricultură, din strămoși se spune că în această zi, agricultorii scot plugul la arat, semn ce indică începerea muncii la câmp, dar și începerea sărbătorilor de primăvară, cea mai mare fiind sărbătoarea Paștelui.
Citește și: Cea mai bună rețetă de mucenici muntenești fierți în casă