Cea mai bună rețetă de mucenici muntenești fierți în casă
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 05.03.2021 la 11:35
Actualizat pe 05.03.2021 la 11:35
Mucenicii sunt unele dintre cele mai delicioase prăjituri. Cei mai des întâlniți și preparați de gospodine sunt cei pregătiți la cuptor, dar i-ați încărcat vreodată pe cei fierți în casă? Noi vă vom prezenta în continuare câteva rețete ușoare și îi veți putea realiza chiar la dumnevoastră în casă. Vă spunem de pe acum că gustul va fi unul extrem de savuros.
- Rețete de mucenici muntenești fierți în casă.
- Cum obțineți un gust savuros.
Cea mai bună rețetă de mucenici muntenești fierți
Mucenicii muntenești sunt o adevărată delicatese. Aceștia sunt diferiți față de cei moldovenești, deoarece sunt fierți în zeamă, deși păstrează aceeași formă de 8.
Ingrediente
Pentru pregătirea mucenicilor muntenești fierți aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500 g făină, 200 ml apă, o jumătate de linguriță de sare (pentru fiert), 2-3 litri de apă și zahăr pe bunul plac (pentru aluat), 300 g nucă măcinată, coaja rasă de la o portocală și de la o lămâie, scorțișoară după gust, esență de rom și vanilie și 1 pliculeț de zahăr vanilinat (pentru servit).
Mod de preparare
Primul pas pe care trebuie să-l faceți este să amestecați apa, sarea și făina până ce obțineți un aluat. Pe acesta îl întideți apoi până formați o foaie de 1 sau 2 centimetri, apoi tăiați cu un aparat special în formă de 8 pentru a realiza mucenicii. Lăsați-i apoi să se uscue pe o hârtie timp de o oră.
Apoi trebuie să puneți o oală pe foc în care se adăugați 2 sau 3 litri de apă și zahărul și sarea. Când observați că lichidul începe să fiarbă, adăugați mucenicii, însă înainte aveți grijă să dați focul mai încet. Ulterior puneți coaja de la lămâie și portocală, esențele și zahărul vanilinat, lăsând apoi compoziția să se omogenizeze vreme de 25 de minute.
Mucenicii se pot mânca fie reci sau calzi, dar pentru o savoare în plus, presărați pe deasupra scorțișoara și nuca.
Alte rețete de mucenici muntenești
Rețeta prezentată anterior este cea tradițională, însă mai există și ale rețete gustoase de mucenici muntenești. Pe acestea le puteți citi mai jos:
Mucenici muntenești cu covrigi
Mucenici muntenești cu covrigi sunt de departe cea mai ușoară rețetă. Asta pentru că se prepară ușor și aveți nevoie de puține ingrediente.
Ingrediente
Pentru prepararea mucenicilor muntenești cu covrigi aveți nevoie în primul rând de 400 de grame de covrigei vanilați achiziționați din comerț, 300 de grame de nuci, zahăr după gust, 1 pliculeț de vanilie, scorțișoară și sare după gust, 3 litri de apă și coaja de la o lămâie.
Mod de preparare
Tot ce trebuie să faceți este să puneți apa pe foc, la fiert, cu un praf de sare. Când începe să clocotească, presărați zahărul, mai lăsați să mai fiarbă, iar apoi adăugați ușor covrigeii vanilați. Când veți observa că aceștia se înmoaie în apăm puneți și aromele, iar mai apoi nuca pe care o tăiați mărunt, iar la final acoperiți vasul cu un capac și-l lăsați puțin să se omogenizeze conținutul.
Mucenici muntenești cu lapte
Pentru mucenicii muntești cu lapte aveți nevoie de ceva mai multe ingrediente, însă gustul este și mai savuros. Timpul de preparare este însă la fel de scurt.
Ingrediente
Așadar, pentru rețeta de mucenici muntenești cu lapte aveți nevoie de 400 ml de pate, 100 ml apă în care au fiert, 200 de grame de mucenici, 150 grame nucă mărtunțișată, 200 de grame zahăr, o păstaie de vanilie și două de cardamom verde, un praf de soare și un baton de scorțișoară.
Mod de preparare
Dacă i-ați achiziționat din comerț, mucenicii se fierb potrivit informațiilor de pe ambalaj. Nu se păstrează însă întreaga cantitate de apă în care au clocotit, ci doar 100 de ml. Într-o oală puneți laptele în care adăugați imediat păstaia de vanilie și cele de cardamon verde, dar și scorțișoara, apoi le scoateți cu grijă.
Apoi, adăugați mucenicii în lapte, dar și 100 de ml de apă în care au fiert și puneți oala pe foc pentru un clocot. Lăsați apoi compoziția să omogenizeze pentru o oră. Atunci când îi serviți, presărați peste mucenici nuca și scorțișoara pudră pentru un gust perfect!
Mucenici muntenești de post
O reteță gustoasă de mucenici de post este cea cu portocală. Iată cum se prepară!
Ingrediente
Pentru mucenicii fierți cu portocală aveți nevoie de 75 ml ulei, 250 ml apă, jumătate de kilogram de făină (pentru aluat), 5 linguri zahăr, 2 l apă, 2 pliculețe zahăr vanilinat, 1 esență de rom și coaja rasă de la o singură portocală (pentru fiert), iar pentru servit: scorțișoară măcinată și 200 de grame de nucă mărunțișată.
Mod de preparare
După ce formați aluatul din făină, ulei, sare și apă călduță, realizați o foaie groasă de un centimetru, apoi tăiați-o în forma cifrei opt. După ce ați lăsat să se usuce timp de o oră, puneți apa la fiert într-o oală destul de mare în care presărați zahărul, esența și coaja rasă de portocală. Când observați că dă în clocot, adăugați mucenicii pe care-i amestecați încet, cu grijă. Aceștia se servesc cu scorțișoară și nucă. Poftă bună!
Trucuri pentru cei mai buni mucenici muntenești
Bineînțeles, există și niște trucuri pentru a nu da greș atunci când preparați mucenicii muntenești. Spre exemplu, atunci când îi preparați pe cei cu covrigi să nu adăugați scorțișoara în timpul fierberii, din cauză că rezultatul va deveni unul cleios.
Ce semnificație au mucenicii în România
Atât mucenicii muntenești, cât și cei moldovenești au o semnificație deosebită, sacră. Forma cifrei 8 reprezintă trupul omului, dar și echilibrul cosmic și infinitul. Aceasta mai este asemănată cu o coroană pe care Domnul le-a pus-o pe cap mucenicilor.
Citește și: Rețeta simplă de mucenici a lui Cătălin Scărlătescu. Cum prepari cel mai gustos desert tradițional