Rețeta simplă de mucenici a lui Cătălin Scărlătescu. Cum prepari cel mai gustos desert tradițional
Publicat pe 05.03.2021 la 00:29 Actualizat pe 05.03.2021 la 00:32
Pentru că se apropie cu pași repezi ziua de 9 martie, adică ziua celor 40 de mucenici, Cătălin Scărlătescu vine în ajutorul tuturor gospodinelor cu o rețetă simplă. Iată cum prepari la tine acasă cel mai gustos desert tradițional.
- Cea mai simplă rețetă de mucenici.
- Cătălin Scărlătescu te învață cum să prepari cel mai gustos desert.
Ziua de 9 martie aduce în prim-plan pregătirea mucenicilor, însă și acest lucru se împarte în două categorii. Există două rețete de mucenici, în funcție de zona țării: mucenici muntenești, în zeamă, sau moldovenești, numiți sfințișori.
Astfel că mai jos vă prezentăm cel două rețete, însă puse în practică și venite tocmai de la celebrul chef Cătălin Scărlătescu, cel care și-a prezentat și rețeta de cozonac, dorită de multe gospodine.
Rețeta de mucenici a lui Cătălin Scărlătescu
Iată cum se pregătesc și de ce ingrediente ai nevoie pentru mucenificii muntenești:
Pentru aluatul de covrigei ai nevoie de următoarele ingrediente:
500 de grame de făină
50 de grame de drojdie
200 de ml de apă călduţă
un praf sare
zahăr vanilat
100 ml de ulei
Însă , pentru a prepara zeama de la muceinici mai ai nevoie de alte câteva ingrediente care să-ți completeze rețeta desertului tradițional.
doi sau trei litri de apă
350 de grame de zahăr
coajă de la o lămâie
un praf de sare
zahăr vanilat
o lingurita de scorţişoară
800 de grame de nucă măcinată
esenţă de rom
Dacă te întrebi cum vei prepara acest tip de desert, avem și pașii pe care trebuie să îi urmezi ca să prepari mucenici ca ai lui Cătălin Scărlătescu.
Într-un vas se adaugă făina, drojdia, sarea, zahărul vanilat, uleiul și puțină apă călduţă. Se amestecă pentru a se forma un aluat, apoi se frământă bine și se lasă câteva minute la crescut.
Ulterior aluatul se întinde cu sucitorul, până când se formează o pătură subțire și se taie fâșii, după care se formează acele opturi mici. Covrigeii obținuți se fierb câteva minute, se pun în sită la scurs, apoi se bagă la cuptor. În ceea ce privește zeama lor, în apa fiartă se adaugă coaja de lămâie, praful de sare, zahăr vanilat și o linguriță de scorţişoară. Iar la final se pun covrigeii în zeamă și se adaugă nucă.
Iar acum venim cu rețeta pentru mucenicii moldovenești, bineînțeles, pusă la dispoziție tot de Cătălin Scărlătescu, chef-ul de la Antena 1.
Pentru a prepara mucenici moldovenești ai nevoie de următoarlee ingrediente:
1 kg făină
400 g zahăr
4 ouă
100 g margarină
40 g drojdie
400 ml lapte
200 g miere
200 g nucă măcinată
50 ml ulei
esenţe după gust
În acest caz, dacă preferi mucenicii moldovenești, modul de prepare este unul mai ușor, după cum urmează:
Prima dată trebuie să realizezi o maia din drojdie, două lingurițe de zahăr, puțin lapte și puțină faină. Apoi, într-un vas adaugi făina, maiaua făcută inițial, pe care trebuie să o lași între timp și la crescut, trei ouă bătute, un praf de sare, 200 g de zahăr, lapte, margarină moale și esențele de ce aromă vrei tu. Următorul pas este să frămânți bine aceste ingrediente și să lași aluatul la dospit.
După ce te asiguri că a crescut destul de mult, tai aluatul fâșii și formezi din el opturi mari, pe care le ungi cu ou și le bagi la cuptor într-o tavă tapetată cu ulei.
Citește și: Rețetă de prăjitură de post, de Maria Șandru! Finalista de la Chefi la cuțite ți-o explică pas cu pas!