Tradiții și superstiții de Sâmbata lui Lazăr. Ce nu e bine să faci astăzi
De Razvan Paltin.
Publicat pe 16.04.2022 la 10:22
Actualizat pe 16.04.2022 la 10:22
Astăzi e o zi importantă pentru toți creștinii ortodocși, asta deoarece are loc Sâmbăta lui Lazăr, cel învițat din morți de către Iisus Hrisos, înainte cu o zi de Florii. Aceasta e considerată cea mai mare minunte săvârșită de Fiul lui Dumnezeu înainte de propria sa înviere. Iată ce superstiții și tradiții sunt pentru ziua de astăzi, 16 aprilie.
- Mare sărbătoare pentru români
- Tradiții pentru Sâmbata lui Lazăr
Sâmbata lui Lazăr este sărbătorită cu o zi înainte de Florii, iar anul acesta are loc pe data de 16 aprilie. Lazăr a fost cel înviat din morți de către Mântuitorul Hristos, la patru zile de la moartea sa.
Superstiții și tradiții pentru Sâmbata lui Lazăr
Învierea lui este considerată cea mai mare minune săvârșită de către Iisus Hristos înainte de propria sa înviere din ziua de Paște. Sâmbata lui Lazăr este numită și Moșii de Florii, iar cu această ocazie au loc mai multe tradiții, dar și superstiții.
În această zi se fac colivi și pachete, pe care gospodinele le duc la biserică și le împart ulterior oamenilor săraci, în semn de pomană pentru sufletele apropiaților care au plecat la ceruri.
De asemenea, altă tradiție mai spune că fetițele se gătesc cu flori și merg prin sate pentru a le spune localnicilor povestea lui Lazăr. Ele primesc în schimb ouă pe care le aduc acasă și le vopsesc în Joia Mare pentru Paște.
Mai mult de atât, se spune că astăzi nu este bine ca oamenii să facă curat, dar nici să muncească la câmp. Este bine însă să mergeți la biserică și să aprindeți lumânări pentru sufletele celor plecați la ceruri, dar și să spuneți rugăciuni.
Femeilor le e interzis ca în această zi să toarcă, deoarece se spune că dacă vor face asta, morții care așteaptă la poarta Raiului se vor întoarce pe Pământ.
Ce rugăciune trebuie să rosteși în această zi
Cu ocazia Sâmbetei lui Lazăr, creștinii ortodocși trebuie neapărat să rostească această rugăciune pentru a fi feriți de rele.
"Dumnezeule, întru numele Tău mântuieşte-mă şi întru puterea Ta mă judecă. Dumnezeule, ascultă rugăciunea mea, pleacă urechea Ta la graiurile gurii mele. Ia aminte spre mine şi mă ascultă, că m-am mâhnit întru îngrijorarea mea şi m-am abătut. Inima mea s-a tulburat întru mine şi frica morţii a căzut asupra mea. Temere şi cutremur au venit peste mine şi întunericul m-a acoperit. Doamne, Dumnezeul mântuirii mele, ziua am strigat şi noaptea înaintea Ta. Să ajungă până la Tine rugăciunea mea, că s-a umplut de rele sufletul meu şi viaţa mea de iad s-a apropiat! Miluieşte-mă, Doamne, că neputincios sunt! Vindecă-mă, că s-a tulburat foarte sufletul meu. Ostenit-am întru suspinarea mea. În toate nopţile îmi stropesc patul cu lacrimile mele şi în ele îmi scald aşternutul. Pentru ce eşti mâhnit, suflete al meu, şi pentru ce mă tulburi? Nădăjduieşte spre Dumnezeu şi mă voi mărturisi Lui, mântuirea feţei mele şi Dumnezeul meu. Amin".