Păstrăv la grătar. 3 rețete gustoase pentru Florii și nu numai
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 12.04.2022 la 13:07
Actualizat pe 12.04.2022 la 13:07
Deși există multe specii de păstrăv, păstrăvul curcubeu apare cel mai des în meniurile restaurantelor și în piețele de pește. Un aliment bogat în nutrienți, păstrăvul oferă o varietate de beneficii pentru sănătate. Iată care sunt cele mai gustoase rețete pentru sărbătoarea de Florii și nu numai!
- Cu ce garnitură poți servi păstrăvul la grătar
- Câte calorii are păstrăvul la grătar
- Rețeta de păstrăv la grătar în folie de aluminiu
Este cunoscut faptul că peștele este o sursă excelentă de acizi grași omega-3, împreună cu diferite vitamine și minerale. Beneficiile pentru sănătate ale păstrăvului sunt variate, ceea ce face din aceasta o opțiune excelentă de adăugat la o dietă sănătoasă și echilibrată.
Păstrăv la grătar - rețeta clasică
Ingrediente
- 2 păstravi întregi, curățați
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 praf sare de mare grunjoasă, după gust
- 1 praf piper negru macinat
- ½ lămâie, feliată subțire
-½ ceapă dulce, tăiată subțire
- 1 cățel de usturoi, tocat
- 2 crenguțe rozmarin proaspăt
- 2 crenguțd de cimbru proaspăt
Mod de preparare
Ungeți cu generozitate fiecare păstrăv cu ulei de măsline și stropiți cu sare de mare; se presară în interior cu sare și piper negru. Puneți jumătate din feliile de lămâie și ceapă în cavitatea fiecărui păstrăv, împreună cu usturoiul tocat și puneți o crenguță de rozmarin și cimbru.
Puneți grătarul preîncălzit la minim și puneți păstrăvul direct pe grătar; gătiți până când pielea se rumenește, 6 până la 7 minute pe fiecare parte.
Rețeta de păstrăv la grătar în folie de aluminiu
Ingrediente
-ulei de măsline
- 2 păstrăvi curățați și tăiați, aproximativ 1 kilogram
- 1 lămâie, feliată
- 4 crenguțe de pătrunjel sau mărar proaspăt
- sare și piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare
Încingeți cuptorul la temperatura de 180 de grade Celsius. Puneți păstrăvul, cu pielea în jos, pe fiecare bucată de folie de aluminiu. Ungeți ușor ambele părți cu ulei.
Asezonați ambele părți, în interior și în exterior, cu sare și piper. Pune două crenguțe de pătrunjel (sau mărar) și două felii de lămâie în mijlocul fiecărui pește. Îndoiți folia apucând de margini.
Coaceți timp de 10 până la 15 minute. Pulpa trebuie să se desprindă ușor cu o furculiță. Deschideți cu grijă pachetele de folie. Luați peștele din folia de aluminiu, așezați-l pe o farfurie și stropiți-l cu zeamă de lămâie.
Cum faci păstrăv la grătar pe aragaz
Ingrediente
- 2 file de păstrăv cu piele
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 lingură unt nesărat
- 2 căței de usturoi, tocați
- 3 linguri pătrunjel proaspăt tocat
- 1 lingură suc de lămâie
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
Încinge o tigaie antiaderentă la foc mediu-mare. Topiți untul cu ulei de măsline până devine spumos. Gătiți fileurile de păstrăv, cu pielea în jos, timp de 2 minute, apoi răsturnați cu grijă cu o spatulă lată și subțire.
Adăugați usturoiul, pătrunjelul și zeama de lămâie și continuați să gătiți încă un minut până când peștele devine maro-auriu și pulpa se desprinde ușor cu o furculiță.
Cu ce garnitură poți servi păstrăvul la grătar
Păstrăvul la grătar este o rețetă ușoară pentru o masă sănătoasă și delicioasă. Se poate servi cu legume cum ar fi păstăi, broccoli, morcov sau orez gratinat.
Pe de altă parte, păstrăvul la grătar se poate servi cu o porție de cartofi natur sau cu o salată delicioasă.
Câte calorii are păstrăvul la grătar
Informații nutriționale pentru o porție de 100 de grame:
- Energie: 787 kj,188 kcal
- Proteine: 24,37 g
- Carbohidrați: 0,41 g
- Zahăr: 0,09 g
- Grăsimi: 9,16 g
- Grăsimi saturate: 2,349 g
- Grăsimi polinesaturate: 2,944 g
- Grăsimi mononesaturate: 3,145 g
- Colesterol: 69 mg
- Fibre: 0g
- Sodiu: 364 mg
- Potasiu: 532 mg
Citește și: Rețetă de tort ,,Trei feluri de lapte". Un desert pe gustul tuturor