Ucraina, gata să ofere României moaștele Sfintei Teodora. Ce se cere în schimb
Publicat pe 19.10.2023 la 23:53 Actualizat pe 19.10.2023 la 23:53
Ucraina pare să fie dispusă să ofere României moaștele Sfintei Teodora de la Sihla. Această ofertă vine în contextul în care cele două țări au discutat despre posibilitatea unui schimb care ar include eroii naționali ucraineni, Ivan Mazepa și Pylyp Orlyk.
- Ucraina, dispusă să ofere României moaștele Sfintei Teodora
- Ce s-a discutat în ședință
În urma unei ședințe comune a guvernelor Ucrainei și României desfășurată la Kiev, s-a emis o declarație comună care indică faptul că moaștele Sfintei Teodora de la Sihla ar putea fi transferate în custodia României.
Ucraina, dispusă să ofere României moaștele Sfintei Teodora
Acest document oficial subliniază importanța eforturilor de a localiza moaștele Sfintei Teodora în Ucraina și mormintele hatmanilor Pylyp Orlyk și Ivan Mazepa din România.
Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, prăznuită pe 7 august, a trăit pe vremea când domnea Vasile Lupu. De-a lungul timpului, s-au depus eforturi pentru obținerea acestor moaște sfinte, inclusiv în anul 1992, la canonizarea Cuvioasei Teodora, însă fără succes.
După trecerea în veșnicie, trupul Sfintei Teodora a rămas în peștera în care și-a petrecut mulți ani de sihăstrie. În timpul ocupației rusești a Principatelor Române, moaștele au fost transferate la ansamblul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev.
Cei doi eroi naționali ai Ucrainei, ale căror rămășițe sunt discutate pentru un posibil schimb cu moaștele Sfintei Teodora, sunt Ivan Mazepa și Pylyp Orlyk.
Un tânăr a furat moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur
Pe data de 11 mai, un tânăr în vârstă de 25 de ani a fost reținut de autorități pentru o perioadă de 24 de ore în urma furtului moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur. Acest incident a generat o anchetă amănunțită din partea forțelor de ordine, care au efectuat percheziții în două județe, respectiv Ilfov și Călărași.
Poliția a descoperit că tânărul a pătruns în diverse biserici din București, sustrăgând obiecte valoroase considerate parte din patrimoniul cultural național. Se pare că tânărul a acționat în mod repetat, comițând furturi în cel puțin două biserici, însă se bănuiește că numărul lor ar putea fi mult mai mare. Individul a reușit să pătrundă în bisericile respective și să sustragă obiecte valoroase prin efracție.