Țările din Europa care au început interzicerea centralelor pe gaz. De când se aplică și în România
Publicat pe 28.02.2023 la 13:31 Actualizat pe 28.02.2023 la 13:31
Mai multe țări din Europa, opt la număr, au început interzicerea centralelor pe gaz. În cadrul unei analize, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, susține că în aceste țări s-a început deja interzicerea, iar el a mai vorbit și despre când se aplică această măsură și în România. Iată ce precizări a făcut acesta!
- Țările din Europa care au început interzicerea centralelor pe gaz
- De când se aplică și în țara noastră
Potrivit Observatornews.ro, opt țări din Europa au început deja să interzică centralele pe gaz în clădirile noi. Iată ce a spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, despre această măsură!
Țările din Europa care au început interzicerea centralelor pe gaz
În Europa, centralele pe gaz natural sunt folosite mult, pentru că ele furnizează căldură și apă caldă în clădirile casnice, comerciale și industriale. Acestea produc 38% din energia finală pentru încălzirea spațiului Uniunii Europene în clădirile rezidențiale.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, susține că obiectele de decarbonizare ale Uniunii Europene stabilesc să fie înlocuite centralele pe gaz natural cu pompe de căldură, sisteme de termoficare sau încălzire solară și/sau geotermală.
Așadar, propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine cât de repede posibil centralele pe combustibili fosili din clădirile din aceste opt țări, să înmulțească cerințele naționale cu privire la înlocuirea centralelor și să limiteze introducerea pe piață de centrale pe gaze, însă această măsură să fie valabilă până în anul 2029.
Danemarca
Încă din anul 2013, Danemarca a interzis racordarea noilor clădiri la rețeaua de gaze naturale. Această țară din Europa a stabilit că până în 2028 să fie recordate jumătate de imobile la rețeaua de încălzire centrală.
Norvegia
Încă din anul 2017, Norvegia a interzis racordarea noilor clădiri la rețeaua de gaze naturale.
Olanda
Încă din anul 2018, Olanda a interzis racordarea noilor clădiri la rețeaua de gaze naturale.
Franța
În urma introducerii de limite ale emisiilor de CO2 pentru instalațiile de încălzire din imobilele noi, Franța a interzis încă din anul 2022 montarea centralelor pe gaz și produsele petroliere.
Austria
Începând cu anul 2024, Austria va impune interzicerea de reparare a vechilor centrale termice și va impune montarea centralelor termice.
Germania
Începând cu anul 2024, Germania va impune ca 64% din energia care se folosește pentru sistemele noi de încălzire să fie din energia regenerabilă. Din anul 2022, această țară interzice să mai fie montate centrale pe gaz și produse petroliere.
Marea Britanie
Începând cu anul 2025, Marea Britanie va interzice să fie montate în imobile noi centrale pe gaz și produse petroliere.
Belgia
Începând cu anul 2025, Belgia va interzice în imobilele noi montarea de centrale pe combustibili fosili.
De când se aplică și în România
Atât în aceste opt țări din Europa, cât și România, înlocuirea centralelor pe gaz nu va ușoară și rapidă, iar asta din cauza faptului că există un număr mare de centrale pe gaz natural deja existente. Nici proprietarii de apartamente nu au bani să plătească pentru înlocuirea lor.
De asemenea, această măsură nu se poate face repede, deoarece în România multe locuințe au un grad redus de izolare termică.