Tradiţii şi obiceiuri de Mucenici! Ce e bine să faci pe 9 martie
Publicat pe 07.03.2016 la 08:58 Actualizat pe 07.03.2016 la 09:07
Mucenicii reprezintă un prilej de voie bună şi bucurie în sufletele tuturor românilor. Toate comunităţile rurale există diverse obiceiuri ce s-au păstrat până în zilele noastre.
Mucenicii reprezintă un prilej de voie bună şi bucurie în sufletele tuturor românilor. Toate comunităţile rurale există diverse obiceiuri ce s-au păstrat până în zilele noastre.
În ziua de 9 martie a fiecărui an, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte cei 40 de Mucenici ce au fost ucişi în Sevastia.
Una dintre cele mai celebre "practici" sunt scoaterea plugului la arat. Pentru acest obicei există un întreg ceremonial unde femeia din casă este principalul protagonist. După ce plugul este adus în faţa casei, plugarii stau cu capetele descoperite înaintea boilor sau a cailor.
Cu o traistă ce conţine un vas cu apă sfiinţită, tămâie şi busuioc, femeia se apropie de plug, îl înconjoară de trei ori stropind cu agheasmă şi afumând cu tămâie. În tot acest timp, femeia rosteşte:
"Cât de curată este tămâia şi agheasma, aşa de curaţi să fiţi şi voi
Şi să umblaţi nedespărţiţi la arat
Şi nicicând să nu daţi peste vreun strigoi sau moroi care să vă facă rău"
Asta sigur nu ştiai despre tradiţiile din luna martie! Cum să-ţi alegi "baba"?
În faţa animalelor se aşază un ou. Dacă acesta va rămâne întreg după ce carul porneşte, atunci plugarilor le va merge bine.
Ziua de mucenici prevesteşte şi cum va fi vremea în ziua de Paşte. Dacă plouă în acea zi, şi de Paşte va ploua. În cazul în care se aud tunete, vara va fi una bună pentru culturi. Toamna va fi lungă dacă totul îngheaţă în noaptea de 8 spre 9 martie.
Ce se întâmplă cu fiecare zodie în parte, pe data de 29 februarie? Previziunile astrologilor sunt uluitoare
Tot pe 9 martie are loc şi retezatul stupilor, tradiţie în care se scot stupii afară, se curăţă fagurii şi se recoltează mierea folosită în scop ceremonial. Din ea se prepară leacuri bpbeşti şi se îndulceşte rachiul consumat la masa din acea zi. Stupii se ung cu rachiu pentru ca roiul să se înmulţească şi se ămpart mucenici în formă de albină şi miere.
Beţia rituală: tradiţia cere să fie băute 40 de pahare cu vin sau, dacă reuşim, din licoarea preparată cu ajutorul mierii.
A.C.
Ce să faci pe 31 decembrie ca să ai noroc tot anul următor
Tradiţii şi superstiţii de Crăciun! Ce să faci şi să nu faci ca să-ţi meargă bine
Ce trebuie să faci şi să nu faci de Sfântul Andrei? Superstiţiile acestei sărbători