Trecut la secret! Dosarul poliţistului bătăuş de la Secţia 10, pitit la Tribunalul Bucureşti
Publicat pe 06.06.2014 la 23:59 Actualizat pe 07.06.2014 la 00:09
George Ştefan Isopescu, poliţistul responsabil de moartea - la începutul lunii martie - a unui tânăr de 26 de ani, este judecat în spatele uşilor închise.
George Ştefan Isopescu, poliţistul responsabil de moartea - la începutul lunii martie - a unui tânăr de 26 de ani, este judecat în spatele uşilor închise.
Isopescu este acuzat de "loviri sau vătămări cauzatoare de moarte " în dosarul 19113/3/2014 care se află pe rolul Tribunalul Bucureşti. Curios, procesul nu este în şedinţă publică, aşa cum am putut afla la ultimul termen desfăşurat vineri, 6 iunie. Unul dintre jandarmii însărcinaţi cu paza sălii ne-a asigurat, extrem de sobru, că şedinţa este...secretă! Dacă asta nu era de ajuns, ca o coincidenţă - evident - am descoperit că portalul instanţelor de judecată nu afişează acest dosar. Pentru infracţiunea amintită mai sus Isopescu riscă până la 12 ani de închisoare. Oricum, el a scăpat milimetric de o acuzaţie de omor, care i-ar fi adus o pedeapsă mult mai mare.
"I-au spus: «Tu urmezi!» Şi el a urmat..."
Elena Dumitrache, mama tânărului care a murit cu splina ruptă, în urma unei hemoragii interne abundente, nu crede că fiul ei a fost ucis din greşeală. "Băiatul meu a văzut când poliţiştii au folosit aparatul cu electroşocuri pe un alt băiat, alt parcagiu. Poliţiştii de la Secţia 10 au auzit că Dani se pune martor împotriva lor şi i-au zis: «Acum tu urmezi!» Şi el a urmat...Apoi, martorul care a văzut cum era bătut Dani a fost şi el bătut", a povestit Elena Dumitrache pentru Spynews.ro.
Prima variantă a poliţiei
La scurt timp după ce tânărul a murit în condiţii suspecte în incinta secţiei, Poliţia Capitalei a emis un comunicat în care susţinea că bărbatul de 26 de ani a murit de moarte bună şi că nu avea urme de violeţă. "La data de 4 martie a.c., în jurul orei 22.30, poliţişti din cadrul Secţiei 10 au depistat pe o stradă din sectorul 3 al Capitalei, un bărbat de 26 de ani care apela la mila publicului. La vederea echipajului de poliţie, bărbatul a afişat un comportament suspect, încercând sa fugă. Poliţiştii l-au condus la sediul secţiei în vederea indentificării şi luării măsurilor legale ce se impuneau. În sediul secţiei de poliţie, bărbatului i s-a făcut rău, motiv pentru care poliţiştii au solicitat prezenţa unui echipaj medical, iar până la sosirea acestuia i-a fost acordat primul ajutor. Echipajele medicale sosite la faţa locului au aplicat manevre de resuscitare, bărbatul fiind declarat decedat la scurt timp după aceasta. Cadavrul a fost ridicat de lucrători din cadrul INML Mina Minovici pentru efectuarea necropsiei. În cauza se fac verificări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurarilor în care a survenit decesul. Menţionăm faptul că bărbatul de 26 de ani nu prezenta urme exterioare de violenţă", a precizat, la momentul respectiv, Poliţia Capitalei.
A doua variantă a poliţiei
După două săptămâni, Poliţia Capitalei şi-a asumat, tacit, vina pentru moartea suspectă a parcagiului de 26 de ani şi a trimis condoleanţe. "Din dispoziţia Şefului Poliţiei Capitalei, comisar-şef de poliţie Mihai Pruteanu, imediat după producerea incidentului din data de 4 martie a.c, au fost demarate verificări cu privire la modul de respectare a procedurilor legale de către întregul personal al Secţiei 10 Poliţie, urmând a fi dispuse măsuri în consecinţă. Reamintim că, la data de 4 martie a.c., un tânăr de 26 de ani a decedat în incinta subunităţii de poliţie. În cauză a fost constituit un dosar penal aflat în competenţa de soluţionare a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Conducerea Poliţiei Capitalei transmite condoleanţe familiei îndoliate", se menţiona în comunicatul Poliţiei Capitalei.
Citeşte şi Minte Jean Pădureanu? Există un document care l-ar putea ţine în spatele gratiilor