Unde-i lege, nu-i tocmeală! Vezi ce au păţit poliţiştii care au bătut un jurnalist în Centrul Vechi
Publicat pe 29.11.2014 la 16:00 Actualizat pe 29.11.2014 la 16:11
Veste bună pentru jurnalistul bucureştean care a fost bătut în Centrul Vechi, la jumătatea lunii noiembrie. Poliţiştii care l-au agresat sunt cercetaţi disciplinar de către superiorii lor şi, mai mult, s-au ales cu dosar penal.
Veste bună pentru jurnalistul bucureştean care a fost bătut în Centrul Vechi, la jumătatea lunii noiembrie. Poliţiştii care l-au agresat sunt cercetaţi disciplinar de către superiorii lor şi, mai mult, s-au ales cu dosar penal.
Incidentul s-a petrecut pe 10 noiembrie. Atunci, reporterul Ştefan Mako, de la casajurnalistului.ro, a fost agresat de poliţiştii din Centrul Istoric pentru că i-a filmat când băteau un bărbat. Jurnalistul documenta cazul prezentat de SPYNEWS.ro, cel al parcagiului omorât în bătaie. "În legătură cu incidentul din data de 10.11.2014 în care a fost implicat jurnalistul Mako Stefan, au fost întreprinse verificări, în urma cărora a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, constituindu-se un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de purtare abuzivă, sub directa îndrumare şi coordonare a procurorului de caz", a informat MAI, pentru HotNews.ro."Totodată, în conformitate cu prevederile Legii 360/2002 privind Statutul Poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, conducerea Poliţiei Capitalei a dispus efectuarea cercetării prealabile faţă de poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie pentru Centrul Vechi implicaţi în eveniment", a adaugat Ministerul Afacerilor Interne.
Jurnalistul bătut a filmat întreaga scenă de violenţă
Totul s-a întâmplat în jurul orei 20.00, când reporterul trecea cu bicicleta prin Centrul Vechi. Atunci, doi poliţişti vorbeau cu un bărbat. I-au cerut buletinul, l-au pus să-şi scoată tot din buzunare, iar imediat l-au imobilizat, totul sub ochii jurnalistului. Reporterul Ştefan Mako a scos imediat telefonul din buzunar pentru a filma. Agenţii l-au întins pe jos pe bărbatul necunoscut şi l-au lovit cu pumnii şi genunchii, în timp ce acesta urla de durere. Apoi, agenţii l-au târât pe individ până la secţie. Jurnalistul a filmat întreaga operaţiune, iar în timp ce acesta se afla în faţa secţiei, un poliţist l-a luat ca din oală. "Mi-au luat telefonul, m-au târât în secţie şi m-au bătut. Mi-au şters înregistrarea. Am reuşit să o recuperez ulterior, cu ajutorul unui program. Încă nu am apucat să depuns plângere împotriva agresorilor, fiindcă nu am avut timp. Voi depune, cel mai probabil, în cursul zilei de azi", a povestit jurnalistul Ştefan Mako (foto), în exclusivitate pentru SPYNEWS.
Concluzia APADOR-CH
APADOR-CH are convingerea că privarea de libertate (conducerea la sediu) a lui Ștefan Mako a fost ilegală deoarece jurnalistul nu a fost suspect de comiterea vreunei contravenţii sau infracţiuni şi s-a legitimat imediat ce i s-a cerut să o facă. Singura “vină” a constat în exercitarea meseriei de ziarist prin filmări într-un spaţiu public. Prin urmare, conducerea la sediu, percheziția corporală la care a fost supus şi tratamentul inuman şi degradant la care a fost supus au avut un caracter strict punitiv, ceea ce este inacceptabil şi, desigur, ilegal. Trebuie menţionat şi faptul că, spre deosebire de cele mai multe cazuri de conducere, nu s-a întocmit nici măcar “clasicul” proces verbal de amendare pentru “tulburarea liniştii şi ordinii publice” pentru justificarea privării de libertate. APADOR-CH cere IGPR să dispună urgent declanşarea unei anchete aprofundate cu privire la ilegalităţile şi abuzurile comise de poliţiştii implicaţi, ca şi la rolul incitator la violenţe al şefului Mardare. De asemenea, trebuie anchetaţi şi ceilalţi poliţişti prezenţi în sediu pentru lipsa de reacţie faţă de brutalităţile comise de colegii lor.
Citeşte şi: