Austria și Olanda au votat împotriva aderării României în spațiul Schengen. Informație de ultimă oră
România nu poate intra în spațiul Schengen după ce Austria și Olanda au votat împotrivă în cadrul ședinței de la Bruxelles.
- Austria și Olanda blochează intrarea României în Schengen
- Reprezentanții statelor au votat împotrivă
Decizie finală pentru România. Olanda și Austria au votat împotriva aderării în spațiul Schengen.
Ministrul de Interne al Austriei a votat împotrivă
Reprezentantul Austriei, ministrul de Interne Gerhard Karner și-a menținut poziția și a votat împotriva aderării României la spațiul Schengen. Încă de dimineață, acesta a oferit o declarație pentru presa austriacă. Consideră că sistemul are câteva probleme și, extinderea sa este nefavorabilă.
El și-a anunțat decizia încă de dimineață, înaintea începerii lucrărilor Consiliului, într-o declarație doar pentru presa austriacă.
"Voi vota astăzi împotriva extinderii spațiului Schengen cu România și Bulgaria. Cred că acest pas este greșit. Avem un sistem care, din multe puncte de vedere, nu funcționează și care s-ar înrăutăți și mai mult. În Austria avem peste 100 000 de treceri ilegale de frontieră în acest an, dintre care 75 000 nu sunt înregistrate.
Acesta este un indiciu că sistemul nu funcționează în acest moment. În prezent, avem controale la granița cu multe țări europene - Austria spre Ungaria, Germania spre Austria, Republica Cehă spre Slovacia. Aceasta este o dovadă în plus că sistemul nu funcționează la multe capete. Cred că, din motive de securitate, ar fi greșit să extindem sistemul în acest moment", a declarat Gerhard Karner.
Deși s-au purtat negocieri cu Austria, poziția sa nu s-a schimbat și a votat împotrivă. În cadrul consiliului a fost supusă la vot aderarea României, cât și a Bulgariei.
Nici Olanda nu a acordat vot favorabil
Nici reprezentanții Olandei nu și-au dorit cele două state în spațiul Schengen. Aceștia au anunțat în urmă cu ceva timp că nu-și doresc ca Bulgaria să adere. În acest fel, s-a atras un vot și împotriva României. În privința Croației, votul a fost favorabil în mod unanim.
Karl Nehammer: „Este o problemă de securitate”
Cancelarul austriac, Karl Nehammer alături de președintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că migrația este o problemă care nu s-a discutat îndeajuns. Statul lor își dorește siguranță, iar România și Bulgaria nu îndeplinesc aceste criterii.
"Sunt multe lucruri de discutat iar primul este migrația. Nu cred că am fost auziți la Bruxelles. Avem oameni care trec granițele cu miile, nu știm de unde vin. E motivul pentru care Austria are această viziune. România și Bulgaria nu sunt parte a Schengen. Este o problemă de securitate. Avem 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați nicăieri. Nu e o discuție politică, de partid, ci o discuție bazată pe fapte. Suntem o țară în interiorul UE, nu la granița ei. Ministrul (n.r. austriac) de Interne a avut un termen-limită și își dorește un nou calendar, la primăvară, pentru România și Bulgaria", a anunțat Nehammer.