Locul din România unde găsești singurul cimitir vesel din lume. Ai știut de el?
Cine spune că mormântul trebuie să fie un loc sumbru și rece?! În România există singurul cimitir vesel din lume. Puțini români știu de el sau l-au vizitat. Cimitirul Vesel de la Săpânța, din zona Maramureșului, este unic în toată lumea. Iată prin ce se deosebește de celelalte!
- Ce scrie pe crucile aflate în Cimitirul Vesel
- Unde este situat cimitirul
- Cum poți ajunge aici
Tradiția a început în jurul anului 1930, atunci când Ion Stan Patras a incorporat în creațiile sale arta populară tradițională maramureșeană. Acesta a integrat în pietrele funerare motive antice românești.
Locul din România unde găsești singurul cimitir vesel din lume
Ion Stan Patras a făcut aproximativ 700 din crucile care în prezent se află în cimitir. În ultimii 30 de ani, munca lui a fost dusă mai departe de Dumitru Pop, care a preluat conducerea după moartea lui Stan Patras.
Culoarea predominantă de pe cruci este un tip special de albastru, cunoscut și sub denumirea de „albastru Săpânța”. Bineînțeles, și denumirea acestui loc duce cu gândul la un cimitir colorat, plin de ”viață”.
Sunt folosite și alte culori, precum verdele, care reprezintă viața, galbenul, care semnifică fertilitatea, roșul, care reflectă pasiunea, dar și negrul, care reprezintă moartea. Imaginile de pe cruce reprezintă o scenă importantă din viața celui decedat.
Ce scrie pe crucile aflate în Cimitirul Vesel
De asemenea, de obicei, imaginea de pe cruce este strâns legată de meseria pe care a avut-o decedatul: bucătăreasă, agricultor, tăietor de lemne etc. Nu departe de orăşelul Sighetu Marmaţiei din regiunea Maramureşului din România se află Săpânţa, un sat modest.
Acest cimitir nu seamănă cu niciunul pe care l-ați văzut până acum. Este diferit de orice alt cimitir din lume. Fiecare parcelă este împodobită cu o cruce de lemn pictată color, cu o poezie haioasă.
Fiecare poezie/ epitaf este scrisă la persoana I (în limba română). Multe cruci descriu cauza morții persoanei respective, una obișnuită fiind accidentele de mașină sau camion.
„Aci eu ma odihnesc/ Pop Grigore ma numesc/ Mie mi-a placut tractorul/ Cu sticla sa-mi astampar dorul/ Am trait tot suparat/ Ca tata de mic m-a lasat/ Poate asa a fost soarta mea/ Tanar sa-mi las viata/ Moarte, tanar ma luai/ La 33 de ani”, este un exemplu de text pe piatra funerară.