Mai mulți câini, „angajați” la un spital! Ce vor face animalele la Terapie Intensivă
Într-o mișcare inovatoare pentru îmbunătățirea stării emoționale a pacienților din unitățile de terapie intensivă, un spital a decis să „angajeze” câini de terapie. Aceste patrupede speciale aduc nu doar bucurie, ci și alinare în clipele dificile.
- Câini „angajați” într-un spital
- De ce s-a luat o astfel de decizie
Pentru Joel Bueno, în vârstă de 34 de ani, oaspeții săi speciali au adus un zâmbet în mijlocul suferinței.
Câini „angajați” într-un spital
Internat într-un spital din Spania din cauza unui cheag de sânge, Joel Bueno a fost copleșit de afecțiunea și sprijinul adus de câinii de terapie Vida și Lu.
„Este minunat să ai pe cineva care te iubește mai mult decât orice altceva pe lume. Ei dau totul pentru tine, indiferent cum ești cu ei”, a mărturisit el pentru Reuters, lacrimile de bucurie umplându-i ochii.
Aceste momente speciale fac parte dintr-un studiu inovator lansat de Spitalul del Mar din Barcelona și de Fundația Affinity, care își propune să îmbunătățească starea emoțională a pacienților din unitățile de terapie intensivă (UTI). Au apărut chiar și primele reacții pozitive în acest sens.
De asemenea, nu putem preciza faptul că pacienții beneficiază acum de două vizite săptămânale ale câinilor de terapie, fiecare vizită durând între 15 și 20 de minute.
Probele recoltate de la pacienți, analizate
Cu atât mai mult, este important de precizat faptul că în cadrul acestui proiect inovator, probele de salivă recoltate de la pacienți înainte și după ședințele de terapie sunt analizate pentru a verifica schimbările în indicatorii de stres, cum ar fi cortizolul, și în cei legați de starea de bine, cum ar fi oxitocina și serotonina.
Dar nu doar pacienții sunt cei care beneficiază de aceste intervenții terapeutice cu patru picioare.
"Deocamdată este doar o percepție, dar ni se pare că există un beneficiu pentru pacienți", a declarat Lucia Picazo, medic la Terapie Intensivă.
Mulți membri ai personalului din secția de urgență se bucură, de asemenea, de prezența câinilor și creează legături de neuitat cu aceștia.
Maribel Vida, coordonatorul proiectelor de terapie cu animale al Fundației Affinity, subliniază impactul pozitiv pe care acești prieteni necuvântători îl au.
Animalele de companie le dau o stare bună oamenilor. Este chiar dovedit științific că acestea pot alunga stresul. Rămâne de văzut dacă vor lua și alte unități medicale astfel de decizii.