Orezul, un aliment tot mai scump la nivel global! Care sunt cauzele care au făcut ca prețul lui să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Lipsa de orez face ca prețurile să crească în în toată lumea. Specialiștii spun că lucrurile s-ar putea înrăutăți în perioada următoare. Acest aliment a ajuns să fie tot mai scump, la nivel global și multe țări se luptă pentru a face provizii, după ce o interdicție parțială a exporturilor de către India a redus livrările globale cu aproximativ o cincime.
- Prețul orezului a crescut la nivel mondial
- Care sunt cauzele
- Ce spun specialiștii
Potrivit agenției pentru alimente a ONU, prețurile orezului au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani. Cauzele? Interzicerea exportului de orez din India și condițiile meteorologice nefavorabile au afectat producția și aprovizionarea cu alimentele de bază din Asia,. „Prețul prețurilor globale la orez este deosebit de îngrijorător”, a declarat Qingfeng Zhang, director senior de la Banca Asiatică de Dezvoltare, scrie presa internațională.
Orezul, un aliment tot mai scump la nivel global!
Securitatea alimentară globală este deja amenințată de când Rusia a oprit un acord care permite Ucrainei să exporte grâu, iar fenomenul meteorologic El Nino împiedică producția de orez. Acum, prețurile orezului sunt în creștere - prețurile de export ale orezului din Vietnam, de exemplu, au atins un maxim din ultimii 15 ani, punând în pericol persoanele cele mai vulnerabile din unele dintre cele mai sărace națiuni.
Potrivit spuselor lui Beau Damen, un ofițer de resurse naturale la Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură cu sediul în Bangkok, lumea se află într-un „punct de inflexiune”. Chiar înainte de restricțiile din India, țările deja cumpărau frenetic orez în așteptarea penuriei mai târziu, când a lovit El Nino, creând o criză a ofertei și creșterea prețurilor.
Ceea ce ar putea înrăutăți situația este dacă interzicerea Indiei asupra orezului non-basmati creează un efect de domino, alte țări urmând exemplul. Emiratele Arabe Unite deja au suspendat exporturile de orez pentru a-și menține stocurile interne.
Fenomenul El Nino, o amenințare pentru culturile de orez
O amenințare pentru culturile de orez o reprezintă fenomenul El Nino, care este definit ca fiind o încălzire naturală, temporară și ocazională a unei părți a Oceanului Pacific, care schimbă modelele meteorologice globale, iar schimbările climatice le fac mai puternice.
Oamenii de știință se așteaptă ca fenomenul în curs să se extindă la niveluri supradimensionate și, în trecut, au dus la vreme extremă, de la secetă la inundații. Impactul ar fi resimțit în întreaga lume.
Consumul de orez în Africa a crescut constant, iar majoritatea țărilor depind în mare măsură de importuri. Senegalul va apela la alți parteneri comerciali precum Thailanda sau Cambodgia pentru importuri.
Țările asiatice, unde 90% din orezul mondial este cultivat și consumat, se luptă cu producția. Filipine gestiona cu atenție apa în așteptarea ploilor mai puține în mijlocul El Nino, când taifunul Doksuri a lovit regiunea nordică de producție de orez, dăunând recoltelor de orez în valoare de 32 de milioane de dolari - aproximativ 22% din producția sa anuală.
Restricțiile privind orezul din India au fost, de asemenea, motivate de vremea neregulată: un muson neuniform împreună cu un El Nino care se profilează a însemnat că era necesară interdicția parțială pentru a opri creșterea prețurilor la alimente, a declarat expertul indian în politici alimentare, Devinder Sharma.