Ai voie să mănânci fructe de mare în post? Ce spune Biserica Ortodoxă
Fructele de mare sunt o parte esențială a dietei multor oameni din întreaga lume, iar consumul lor a fost asociat cu o varietate de beneficii pentru sănătate. Dar ai voie să mănânci fructe de mare în post? Ce spun reprezentanții Bisericii Ortodoxe.
- Ce sunt fructele de mare
- Ai voie sau nu să mănânci fructe de mare în post?
Potrivit specialiștilor, nu există nicio îndoială că fructele de mare au multiple beneficii pentru sănătate. De-a lungul anilor, mai multe cercetări științifice au arătat că dietele bogate în fructe de mare pot contribui la protejarea organismului împotriva unei varietăți de afecțiuni de sănătate. În plus, fructele de mare sunt bogate în substanțe nutritive care tind să fie scăzute în dieta multor oameni.
Ce sunt fructele de mare
Dacă te întrebi ce sunt fructele de mare ei bine, trebuie să știi că în această categorie se încadrează orice formă de viață marină considerată hrană de către oameni, inclusiv, în special, peștele și crustaceele. Moluștele includ diverse specii de moluște (de exemplu, moluștele bivalve, cum ar fi scoicile, stridiile și midiile).
Recoltarea, prelucrarea și consumul de fructe de mare sunt practici străvechi, cu dovezi arheologice care datează încă din paleolitic.
Fructele de mare sunt consumate în întreaga lume, ele reprezentând principala sursă mondială de proteine de înaltă calitate: 14-16% din proteinele animale consumate la nivel mondial; ceea ce înseamnă că peste un miliard de oameni se bazează pe fructele de mare ca sursă principală de proteină animală, scrie wikipedia.org.
Ai voie sau nu să mănânci fructe de mare în post?
În timp ce mulți preoți îi sfătuiesc pe creştini să consume fructe de mare în timpul postului, fiind considerate alimente de post, care pot fi consumate de credincioși în perioada în care Biserica interzice consumul de carne, lapte, ouă, chiar şi de peşte (nefiind dezlegări), alți duhovnici îi sfătuiesc pe cei care postesc să le consume numai în zilele în care e dezlegare la pește.
Preotul Mihail Daniliuc spunea că, într-adevăr, în Muntele Athos, conform unei tradiţii, a existat o perioadă în care călugării nu aveau cu ce să se hrănească în timpul postului. Atunci, li s-ar fi arătat Maica Domnului și le-a dat voie să consume fructe de mare pentru a depăşi acea perioadă grea, fiind însă vorba despre o dezlegare pentru o anumită vreme.
„Împrumutând o serie de tradiţii de la alte popoare ortodoxe, care şi-au adaptat rânduiala postului la condiţiile moderne, numeroşi credincioşi, ba chiar clerici, răspândesc falsa informaţie că în post se pot consuma fructe de mare”, a scris preotul Mihail Daniliuc, citat de doxologia.ro.