Când se fac cozonacii și pasca de Paşte. Multe gospodine încep pregătirile prea devreme
Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători religioase din România. Multe biserici din țara noastră țin slujbe speciale de Paște, iar familiile și prietenii se adună în jurul mesei pentru a sărbători Învierea Domnului. Gospodinele din toată țara au grijă să facă tot felul de preparate cu care să își servească invitații. Iată când se fac, de fapt, cozonacii și pasca.
- Când se fac cozonacii și pasca de Paşte
- Multe gospodine încep pregătirile prea devreme
Mesele de Paște includ, în general, carne de miel, inclusiv drob, pască, ouă vopsite dar și cozonac. Pentru că vor ca totul să fie pregătit și pus la punct până în cel mai mic detaliu, multe gospodine încep pregătirile pentru sărbătoarea sfântă mult prea devreme. Când se fac cozonacii și pasca de Paşte.
Când se fac cozonacii și pasca de Paşte
Au mai rămas câteva zile până la Paște, iar gospodinele din toată țara se gândesc, cu siguranță, când să înceapă pregătirile pentru sărbătoarea sfântă. Dacă vă gândiți să începeți mai devreme cu preparatul cozonacilor și vreți să faceți chair și pasca si ouăle rosii, trebuie să știți că nu este deloc o idee bună.
Potrivit tradiției, preparatele enumerate anterior trebuie să fie pregătite în Joia Mare. Dacă însă nu apucați să le faceți în ziua respectivă trebuie să știți că ele mai pot fi gătite și în Sâmbăta Mare, din ajunul Sfintelor Paști. În noaptea de Înviere, mâncarea este dusă la biserică pentru a fi sfințită.
Cum se prepară pasca tradițională cu brânză și stafide
Dacă vă doriți să preparați o pasca tradițională cu brânză și stafide aveți nevoie, pentru o formă cu diametrul de 18 cm, de următoarele ingrediente:
Ingrediente aluat:
- 200 g făină tip 000
- 2 gălbenușuri
- 70 ml lapte la temperatura camerei
- 20 g unt 82% grăsime topit și răcit
- 40 g zahăr
- 3 g drojdie uscată (am avut de la Dr Oetker)
- ½ linguriță coajă de lămâie
Ingrediente umplutură:
- 150 g brânză de vaci grasă, bine scursă
- 80 g zahăr
- 2 ouă
- 40 g stafide
- ½ esență de rom sau vanilie pentru stafide
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
Mod de preparare:
- se bat gălbenușurile cu zahărul și laptele după care se adaugă sarea și coaja de lămâie.
- făina se cerne într-un bol încăpător și se adaugă drojdia uscată și compoziția lichidă pregătită anterior.
- frământați aluatul cu mâna sau la robot, iar apoi îl lăsați să crească până își dublează volumul.
- după ce aluatul este dospit, îl puneți pe blatul de lucru și îl împărțiți în 2 părți egale. O parte o întindeți în formă de cerc de dimensiunea tăvii și o așezați în formă, peste hârtia de copt, iar cealaltă parte o împărțiți din nou în 2 părți. Una din ele, împărțită din nou în două, va deveni sfoara pe care o așezați pe margine.
- formați o formă de cruce din aluat
Cum se prepară umplutura
- stafidele trebuie lăsate să se hidrateze în apă caldă în care ați pus ½ de esența de rom sau vanilie, pentru cel puțin 30 de minute iar apoi amestecați ingredientele din listă și omogenizați.
- puneți umplutura în tava pregătită cu aluatul de la bază și sfoara de jur împrejur. Peste umplutură puneți crucea din aluat. Ungeți pasca cu ou bătut, atât aluatul cât și umplutura iar apoi o puneți la cuptor, pentru 20 min la 180 de grade și apoi încă 25 de minute la 170.