Cârnații cu trufe, noua mâncare vedetă pe masă, de sărbători. Cum se prepară delicatesa din Bucovina
Sărbătorile de iarnă sunt tot mai aproape, iar gospodinele se gândesc deja ce preparate vor pune pe masă, pentru cei dragi. Cârnații cu trufe, noua mâncare vedetă pe masă, de sărbători. Cum se prepară delicatesa din Bucovina.
- Cum se prepară cârnații cu trufe
- Delicatesa din Bucovina, noua mâncare vedetă pe masă, de sărbători
Cârnații cu trufe sunt o delicatesă din Bucovina care, cu siguranță vor impresiona prin gustul lor intens și delicat, perfect pentru o masă festivă sau pentru o gustare deosebită.
Cum se prepară cârnații cu trufe, noua mâncare vedetă pe masă, de sărbători
Cârnații cu trufe sunt o delicatesă rafinată, iar prepararea acestora presupune folosirea unor ingrediente de calitate, inclusiv trufe, care adaugă un gust unic și intens. Pentru a-i prepara, ai nevoie de carne, sare, piper, usturoi și ... trufe.
"Astăzi facem cârnat de black angus cu untură de mangaliţă şi cu trufe negre din Bucovina. Prima dată punem trufa în untură pentru a se aromatiza. Vom folosi o vită în care vom adauga untură aromatizată cu trufe. De principiu se pune cam 10% trufă. Pe cei aromatizaţi îi vom lăsa foarte puţin să prindă puţin iz de fum, după care îi vom pune a zvântat într-o cameră cu ventilaţie, unde ei vor rămâne cruzi uscaţi astfel încât aroma trufei să se se distrugă", a declarat Mihai Robu, culegător de trufe, scrie observatornews.ro.
Anul acesta, potrivit statisticilor, pentru români va fi cel mai scump Crăciun din ultimele două decenii. Din cauza inflației, produsele tradiţionale s-au scumpit cu aproape 50%.
O altă rețetă de cârnați cu trufe
Ingrediente:
- 1 kg carne de porc (sau amestec de porc și vită, după preferință)
- 150 g slănină sau bacon (pentru un plus de gust)
- 100 g trufe (trufe proaspete sau ulei de trufe, în funcție de disponibilitate)
- 30-40 g sare
- 5-10 g piper negru măcinat
- 3-4 căței de usturoi (opțional, în funcție de preferințe)
- 1 pahar de vin alb (opțional, pentru a da un gust mai fin)
- 1 linguriță de cimbru uscat (opțional)
- 1 membrană naturală de cârnați (găsită la magazinele de produse tradiționale sau la măcelării)
Mod de preparare:
Taie carnea de porc și slănina în bucăți mici. Folosește o mașină de tocat carne pentru a toca amestecul de carne și slănină.
Dacă folosești trufe proaspete, trebuie să le cureți cu grijă și să le tai în felii subțiri sau le poți da pe răzătoare pentru a extrage aroma mai intensă.
Dacă folosești ulei de trufe, acesta va fi adăugat mai târziu în compoziție, pentru a păstra aroma intactă.
Adaugă într-un bol mare carnea tocată, slănina, sarea, piperul și alte condimente dorite (usturoiul zdrobit, cimbru). Adaugă și trufele tăiate sau uleiul de trufe. Dacă folosești trufe proaspete, adaugă-le la final, astfel încât aroma să rămână intensă.
Pune apoi compoziție omogenă în membrana naturală de cârnați și apoi leagă capetele cârnaților cu sfoară subțire.
Cârnații pot fi fierți, afumați sau prăjiți.