Cât a ajuns să coste kilogramul de conopidă. De ce acestă legumă este considerată una de lux
În ultima perioadă am putea spune despre conopidă că s-a aflat în centrul inovației culinare. Această legumă versatilă a câștigat o popularitate semnificativă și chiar a ajuns să fie un ingredient cheie în mesele pe bază de plante. În 2023, consumatorii și pasionații de alimente au început să observe o creștere semnificativă a prețului acesteia. Cât a ajuns să coste kilogramul de conopidă. De ce este considerată una de lux.
- Conopida a ajuns să se vândă la preţuri record
- Cât a ajuns să coste kilogramul
Prăjită, fiartă sau acoperită cu brânză, indiferent de modul în care îți place să o servești, conopida poate fi considerată o legumă de lux, și asta pentru că lipsa aprovizionării a dus la creșterea prețurilor. Potrivit specialiștilor, cchimbările climatice au un impact semnificativ asupra producției agricole. Evenimentele meteorologice imprevizibile, cum ar fi secetele, inundațiile sau iernile neobișnuit de grele pot perturba creșterea conopidei, ducând la scăderea randamentului și astfel, să ducă la prețuri mai mari.
Cât a ajuns să coste kilogramul de conopidă
Popularitatea tot mai mare a dietelor pe bază de plante și cu conținut scăzut de carbohidrați a plasat conopida la mare căutare. Ca un înlocuitor versatil pentru cereale și carne, interesul crescut al consumatorilor pentru conopidă a determinat și creșterea prețurilor.
Multe persoane cumpără conopidă pentru a o pune la murat. Preţurile sunt cuprinse între 3,5 lei şi 5 lei/kg în piețe însă în supermarketuri preţurile sunt mai mari, pot ajunge până la 7-8 lei/kg, scrie observatornews.ro.
Creșterea prețului conopidei în 2023 a devenit un punct de discuție atât pentru consumatori, comercianți cu amănuntul, dar și pentru pasionații de alimente. În Spania, de exemplu, fermierii au ajuns să-şi vândă conopida la preţuri record, doi euro, cu 30% mai mari decât în ultimii 10 ani.
Conopida este o sursă bună de antioxidanți
Conopida conține mulți nutrienți și compuși vegetali care pot reduce riscul apariției mai multor boli, inclusiv boli de inimă și cancer. Este considerată o legumă extrem de sănătoasă, care este o sursă importantă de nutrienți.
Conopida este o sursă excelentă de antioxidanți, care protejează celulele de radicalii liberi nocivi și de inflamație. Similar cu alte legume crucifere, este deosebit de bogată în glucozinolați și izotiocianați, două grupuri de antioxidanți despre care s-a demonstrat că încetinesc creșterea celulelor canceroase.
Conține, de asemenea, antioxidanți carotenoizi și flavonoizi, care au efecte anticancerigene și pot reduce riscul apariției mai multor alte boli, inclusiv boli de inimă. În plus, conopida conține cantități mari de vitamina C, care acționează ca un antioxidant. Vitamina C este, de asemenea, binecunoscută pentru efectele sale antiinflamatorii care pot stimula sănătatea imunitară și pot reduce riscul de boli de inimă și cancer, scrie healthline.com.