Cât costă 1 kilogram de pepeni, de la Dăbuleni. Prețul neașteptat: ”Nu ne acoperim investiția”
Au ajuns în București și primii pepeni de pe câmpurile din Dăbuleni, mai exact patria acestui fruct. Producția e una destul de bună, însă producătorii sunt nemulțumiți de prețul foarte mic. Cu cât se vinde un kilogram.
- Pepenii din Dăbuleni au ajuns la tarabe
- Care este prețul pentru un kilogram
Cu siguranță cei mai așteptați pepeni sunt pepenii de la Dăbuleni, iar pe piețele din București deja au fost scoși la vânzare. Deși producția e una destul de mare, producătorii nu sunt atât de mulțimiți de vânzări.
Cât costă 1 kilogram de pepeni de pe câmpurile din Dăbuleni. Prețul e mult prea mic
Aceștia sunt dezamăgiți de faptul că prețul cu care se vinde un kilogram de pepeni e mult prea mic la engross, un kilogram vândându-se cu doar 2 lei sau chiar mai puțin.
Unul dintre producători spunea că de anul viitor are de gând să renunțe la această afacere, căci nu reușește să acopere investiția cu vanzarea fructului la așa prețuri.
„Producția este bună, dar prețul este foarte mic. Nu ne acoperim investiția. Anul acesta toate au fost scumpe. Să vinzi cu 1,8 lei e un preț foarte mic. De profit ce să mai vorbim?!”, a spus Marin Olicanu, unul dintre producătorii de pepeni de la Dăbuleni.
700 de hectare de pepeni în localitatea Dăbuleni
În localitatea Dăbuleni din județul Dolj sunt 700 de hectare cultivate cu pepeni verzi și pepeni galbeni. Cea mai mare suprafață este cultivată în această localitate, din cele 3000 de hectare de pepeni de la nivelul întregului județ.
Anul trecut, în ceea ce privesc pepenii galbeni, s-au cultivat 200 de hectare, iar atunci prețul era de 3-4 lui, însă în acest an, din cauza scumpirilor, prețul a ajuns la 6-7 lei.
Costurile de producție al pepenilor a crescut ca urmare a majorătii prețului la energie electrică, îngrășăminte, carburant sau și a altor materiale utilizate pentru plantarea fructelor.
Totul s-a scumpit foarte mult față de anul trecut, iar un membru al unei asociații a cultivatorilor de pepeni susține că îngrășămintele folosite pentru creșterea pepenilor au crescut cu până la 130-150 % față de prețul de anul trecut.