Ce conține pateul vegetal de post, de la supermarket. Din ce este făcut și cât de periculos este
În acest an, Paștele cade pe data de 16 aprilie, iar de astăzi urmează 40 de zile de post, care este considerat unul dur, pentru că se postește pe întreaga perioadă, de carne și lactate. În prezent, există o mulțime de produse cu care credincioșii pot înlocui mai multe alimente interzise în post. Ce conține pateul vegetal de post, de la supermarket. Din ce este făcut și cât de periculos este.
- Ce conține pateul vegetal de post, de la supermarket
- Din ce este făcut și cât de periculos este
Mai ales în perioada postului, mulți români preferă să consume pateu vegetal. În prezent, pe rafturile magazinelor, există o mulțime de astfel de produse cu diferite arome. Ce conține, de fapt, pateul vegetal de post, de la supermarket și din ce este făcut. Reprezintă sau nu un pericol pentru sănătate?!
Ce conține pateul vegetal de post, de la supermarket
Potrivit specialiștilor, pateul vegetal de post care se găsește pe rafturile supermarketurilor, cu diverse arome, nu este recomandat pentru a fi consumat. Potrivit acestora, acest aliment reprezintă un pericol pentru sănătate, din cauza aditivilor pe care îi conține.
„Produsele de post, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului ridicat de sare. În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apă sau ulei vegetal, așa cum s-a constatat în cazul pateului vegetal”, a declarat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Președinte APC România, potrivit apc-romania.ro.
În caz de consum în cantități mari, potrivit aceleiași surse menționate anterior, unele pateuri conțin aditivi alimentari care pot provoca probleme serioase de sănătate. A fist făcut și un top al pateurilor vegetale:
1.Cora – 15 aditivi
2.Hame, Baroni, Bucegi, Carrefour,Vascar, Sadu, Auchan, Penny, Moldova în bucate – 11-13 aditivi;
3.FUD, Carrefour, Cosmin, Mandy Foods, Mărășești, Clever, Delicii și capricii, Bucegi, Scandia Sibiu, Moldova în bucate – 8-10 aditivi;
4.365M, Delicii și capricii, Meniu de-a gata, Auchan, Mandy Foods, Winny, Ardealul, Carrefour – 4-7 aditivi;
5.Inedit – 0-1 aditivi.
Printre aditivii alimentari care ar putea provoca probleme de sănătate:
-E1520 – Propilen glicol – produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic și cardiotoxic și, în contact cu pielea, produce dermatite (se găsește la producătorul Hame România SRL în produsele: vegetal, vegetal verdețuri, vegetal ardei rosu, vegetal ciuperci, vegetal măsline.)
- E635 – Ribonucleotid disodic – posibil cancerigen, dar se regăsește în 29 dintre produsele analizate.
- E621 – Monoglutamat de sodiu – produce dureri de cap, slăbiciune, greață, arsuri, astm, poate declanșa Alzheimer și Parkinson. Se regăsește în 57 dintre produsele analizate
- E412 – Guma guar – produce balonări, greață, crampe, astm, alergii, eczeme. Este prezent în 28 de sortimente incluse în acest studiu făcut de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România.