Ce conține pateul vegetal. Câte legume are în compoziție, de fapt
Publicat pe 23.11.2022 la 14:47 Actualizat pe 23.11.2022 la 15:18
Pateul este unul dintre cele mai consumate produse. Mai mult decât atât, alimentul este unul prefart de români, datorită faptului că acesta se găsește în orice supermarket. Astfel, vorbind despre pateul vegetal, acesta este alegerea celor mai mulți români. Însă, puțini știu cu adevărat ce conține acest aliment. Câte legume are în compoziție, de fapt.
- Ce conține pateul vegetal
- Câte legume are în compoziție
Pateul este un produs ce se găsește pe mesele românilor. Mai mult decât atât, acest produs a ajuns foarte popular și în meniurile restaurantelor. Totuși, foarte puțini știu cu adevărat care este compoziția lui.
Ce conține pateul vegetal
Printre produsele de origine vegetală, pe mesele românilor găsim, de asemenea, și pateu. Cu toate că aceste produse alimentare sunt deliciose, specialiștii trag un semnal de alarmă. Grăsimile lor pot crea probleme grave ale sistemului circulator și cardiac.
Mai mult decât atât, problemele se arată cel mai frecvent în rândul consumatorii mai în vârstă. Aceștia sunt mult mai predispuși la hipertensiune arterială și afecțiuni cardiace.
Aditivii alimentari din pateul vegetal
Potrivit unui studiu efectuat recent, pateul este plin de aditivi. Specialiștii aceluiași studiu atrag atenția românilor. În acest fel, 61.54% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), iar numărul de aditivi alimentari variază între 0 și 13. -2.56% din produse au în compoziție 13 E-uri;
-5.13% din produse au în compoziție 11 E-uri;
-5.13% din produse au în compoziție 10 E-uri;
-2.56% din produse au în compoziție 9 E-uri;
-2.56% din produse au în compoziție 7 E-uri;
-12.82% din produse au în compoziție 6 E-uri;
-12.82% din produse au în compoziție 5 E-uri;
-15.38% din produse au în compoziție 4 E-uri;
-2.56% din produse au în compoziție 3 E-uri;
-38.46% din produse nu au în compoziție E-uri;
-58.97% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);
-43.59% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);
-30.77% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
-30.77% dintre produsele studiate au avut în componență eritorbat de sodiu (E316).
Specialiștii aceluiași studiu atenționează consumatorii de pateu și în privința conținutului de zahăr și sare ce se găsesc în compoziție. Astfel, cantitatea de glucide variază între 3.08g si 9.9g. Cu atât mai mult, 94.87% din produse cantitate de sare între 0.51g și 1.95g.
Ingrediente regăsite în pateurile vegetale
În compoziția pateului vegetal se regăsesc mai multe ingrediente care nu fac bine organismului. Printre acestea se numără entrozina, colorantul caramel, terțial Butlhidrochinonă sau chiar tripolofosfatul de sodiu.
Eritrozină
Eritrozină sau roșu #3/ este un colorant alimentar artificial. Specialiștii l-au recunoscut ca fiind cancerigen pentru tiroida încă din anul 1990. Utilizarea lui este interzisă în produsele cosmetice și în medicamentele topice.
Colorant caramel
Colorantul caramel este un produs care se referă la oricare dintre cele patru clase de coloranți alimentari caramel. Acestea sunt asociate cu cancerul.
Terțiar Butlhidrochinonă
Butilhidrochinona terțiară (TBHQ) reprezintă un conservant sintetic. Mai mult decât atât, acesta previne decolorarea alimentelor procesate. Studiile acestuia pe animale de laborator au constatat asocieri cu un risc crescut de convulsii, mărirea ficatului, efecte neurotoxice și tumori.
Tripolofosfat de sodiu
Un alt conservant sintetic este Tripolifosfatul de sodiu (STPP). Acesta ajută alimentele procesate să își păstreze frăgezimea și umiditatea în timpul depozitării și transportului. Tot specialiștii spun că acest produs poate provoca tulburări digestive în cantități suficient de mari.
Proteine din soia și proteine vegetale texturate
Proteine din soia, concentratele și proteinele vegetale texturate se obțin prin separarea proteinelor din soia de grăsimi. Astfel, mulți producători trec fulgii de soia printr-un solvent numit hexan. Acesta este o neurotoxină umanăcare dăunează sănătății reproductive.
CITEȘTE ȘI: Pericolele din conservă! Ce se întâmplă cu corpul tău, atunci când mănânci pate de post