Ce să faci când ai atacuri de panică
Deja nu mai este un secret pentru nimeni faptul că atacurile de panică sunt întâlnite tot mai des în ziua de astăzi, dar mai ales, sunt cele care pot crea probleme grave de sănătate. Iată care sunt principalele cauze ale atacurilor de panică, dar mai ales, ce NU este indicat să facă atunci când treci prin această situație.
- Ce cauze au atacurile de panică?
- Ce este un atac de panică?
- Ce să NU faci când ai atacuri de panică?
Atacurile de panică sunt întâlnie tot mai des şi reprezintă o adevărată problemă, foarte greu de controlat uneori. Fie că aflăm o veste proastă sau că așteptăm cu sufletul la gură o notă de la un examen important, în unele momente, simțim cum stările de rău ne cuprind și începem să ne panicăm din ce în ce mai tare. Vă prezentăm astăzi ce este indicat să faceți atunci când treceți prin această situație, dar mai ales, ce este un atac de panică și care sunt principalele sale cauze.
Ce să faci când ai atacuri de panică
În majoritatea cazuilor, atacurile de panică apar pe neașteptate și se manifestă adesea printr-un val puternic de frică, panică sau anxietate. Multe persoane se confrună în aceste cazuri cu dificultăți de respirație, cu transpirații abundente, tremură și simt cum inima aproape că le sare din piept. În primul rând, pentru a vă calma, trebuie să acceptați și să conștientizați că aveți un atac de panică. De asemenea, trebuie să vă gândiți că acest lucru este temporar și că va trece imediat cum veți reuși să vă calmați.
Pentru a reduce starea de panică, specialiștii susțin că este indicat să închideți ochii, blocând în acest fel orice stimulent suplimentar.
Ce să NU faci când ai atacuri de panică
La polul opus întâlnim situația în care trebuie să facem față cu brio atacului de panică. Atunci când simți că ne aflăm într-o astfel de situație nu este indicat deloc să începem să ne panicăm și mai tare, deoarece vom reuși doar să aprofundăm starea de rău și să agravăm situația. Este important să ne calmăm treptat și să fim conștienți de starea în care ne aflăm.
Ce este un atac de panică
Dar ce este, de fapt, un atac de panică? Potrivit declarațiilor făcute de către specialiști, atacul de panică reprezintă un cumul format din frică și anxietate. Frica este considerată a fi un răspuns emoţional, în timp ce anxietatea reprezintă o stare emoţională de disconfort, nervozitate și, de cele mai multe ori, neliniște. Pe scurt, un atac de panică este un răspuns specific la o situație care implică teamă.
Cum recunoști un atac de panică
Cât despre cum recunoști un atac de panică, totul începe atunci când te simți din ce în ce mai rău și devi tot mai neliniștit. Mai exact, vorbim despre anumite simptome, excluzând, desigur, alte cauze de ordin medical:
- – palpitații, ritm cardiac accelerat
- – transpirație
- – tremurat
- – senzație de sufocare, dificultăți de respirație
- – greață, disconfort abdominal
- – senzație de amețeală, leșin, stare de neliniște, zăpăceală
- – senzație amestecată de cald și rece
- – parestezie – senzație de amorțeală sau furnicături
Ce cauze au atacurile de panică
De cele mai multe ori, cauzele de la care pot porni atacurile de panică sunt necunoscute. Pot fi declanșate de anumite probleme de sanatate, de stări emoționale intense sau pot avea o cauză necunoscută. Printre cele mai cunoscute afecțiuni cel mai frecvent asociate cu aceste tulburări se numără și epilepsia, astmul bronșic, dar și alte afecțiuni cardiace.