Cum ajungeau șpăgile traficanților de migranți la șefii din Poliția de Frontieră / Procurorii știau de zece ani de faptele grave
Polițiștii de frontieră acuzați că făceau parte dintr-o rețea de crimă organizată specializată în trafic de migranți au fost lăsați timp de zece ani să ia șpăgi, deși din interceptări rezulta că aceștia „cotizau” mai sus, pentru a fi ținuți în funcții.
- Scandalul polițiștilor de frontieră care făceau partea dintr-o rețea de trafic de migranți scoate la iveală fapte grave
- Suspectul nr. 1 a „picat” pe interceptări încă de acum zece ani, însă a fost lăsat să ia șpăgi
- Mai mult, pentru că se pricepea de minune la ceea ce făcea, a și fost avansat
Ofițerul indicat de DIICOT și DGA drept „capul răutăților” în scandalul care zdruncinat grupul mafiot din vestul țării a fost implicat, în urmă cu zece ani, într-o situație similară, însă a fost lăsat să facă bani în continuare și chiar a fost avansat. Chiar dacă este acuzat că încasa șpăgi grase, Chioreanu este, conform declarației de avere, sărac lipit.
În acest sens, investigațiile efectuate în cauză au relevat împrejurarea că grupul infracțional a beneficiat de protecția conferită de către principalele autorități de aplicare a legii având competență exclusivă în zona de frontieră a României, în scopul prevenirii și combaterii migrației ilegale și infracționalității transfrontaliere. Comisarul șef a creat aparența utilizării unor membri ai grupării în cauze penale, în calitate de colaboratori, deși în realitate aceștia nu au avut nicio calitate procesuală în cauze penale instrumentate de către Biroul de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere din cadrul STPF Timiș. În urma cercetărilor, a reieșit faptul că un alt agent din cadrul Poliției de Frontieră a sprijinit un alt grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, prin oferirea de informații cu privire la controalele efectuate de către autorități la locațiile în care erau cazați migranții. Totodată, din probatoriul administrat a rezultat faptul că agentul de poliție și-a încălcat constant atribuțiile de serviciu ce îi reveneau prin prisma calității sale, în sensul că, având cunoștință de existența unor infracțiuni circumscrise migrației ilegale, nu a luat măsurile legale care se impuneau, ci dimpotrivă a divulgat din interior informații membrilor respectivei grupări, creându-le convingerea că beneficiază de protecția autorităților care au în competență prevenirea și combaterea unor astfel de infracțiuni”, precizat DIICOT, într-un comunicat emis în urmă cu două zile.
Conform unui articol publicat de pressalert.ro în 2011, numele lui Chioreanu apărea în niște interceptări SRI, într-un dosar de corupție. (vezi articolul aici)
C.D. Vreo 4,5 sticle poţi?
D.V. Păi aş, pot…da numai zi-mi ce…să ştiu dacă are acolo
C.D. Mă..nu neapărat, îs obligaţii, înţelegi?
D.C. Aha
C.D. …de ale noastre care le dăm! Că-i Bala ( Ballantines, n.n.), nu trebe Chivas-uri din astea.. din astea normale, ştii
D.V. Da, o rezolv! Da..eu intru pe noapte, numai mâine dimineaţă.
C.D. E perfect! E perfect mâine dimineaţă. Şi mă suni tu, mâine dimineaţă.
A doua zi, Chioreanu l-a sunat el pe Dragomir, dar acesta i-a transmis că „n-am reuşit, a fost pustiu pe acolo” (în vama Moraviţa, n.r.) şi a rămas ca în următoarea vineri să-i aducă sticlele cu băutură. Contactat de PRESSALERT.ro, Chioreanu a susţinut: „Nu am mai primit nici o sticlă. Nu cred că eu am folosit expresia asta cu vaca de muls. Nu e în vocabularul meu”.