Cum îți dai seama dacă roșiile din piață sunt toxice și nu sunt românești
Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina C, potasiu, acid folic și vitamina K. De asemenea, ele pot veni și într-o varietate de culori, inclusiv galben, portocaliu, verde și violet. În plus, există multe subspecii de roșii cu forme și arome diferite. Iată cum să afli dacă cele pe care le-ai cumpărat sunt sau nu toxice!
- Ce pățești dacă mănânci roșii toxice
- Cum îți dai seama dacă sunt toxice
- Cum să vezi dacă au fost tratate cu pesticide
Dacă mănânci roșii frecvent, ai parte de o mulțime de beneficii la care nici nu te-ai gândit. Consumul de roșii și produse pe bază de roșii a fost asociat cu îmbunătățirea sănătății pielii și cu un risc mai mic de boli de inimă și cancer.
Cum îți dai seama dacă roșiile din piață sunt toxice
Roșiile sunt încărcate cu o substanță numită licopen. Le conferă culoarea lor roșie strălucitoare. Ce-i drept, de cele mai multe ori, atunci când cumpără roșii, românii sunt cât se poate de atenția la culoarea lor.
Roșiile au, de asemenea, potasiu, vitaminele B și E și alți nutrienți. Ai auzit vreodată că roșiile pot avea și efecte negative asupra ta? Există vreun adevăr în zvonurile despre toxicitatea plantelor de tomate?
Ideea că roșiile ar putea să te îmbolnăvească este adevărată. Roșiile sunt membre ale familiei de solanacee (Solanaceae) și, ca atare, sunt înrudite cu vinetele, cartofii și, bineînțeles, cu belladonna mortală.
Toate aceste legume conțin o toxină numită solanină. Acest alcaloid toxic face parte din mecanismul de apărare al plantelor, făcându-le neatrăgătoare pentru animalele tentate să le mănânce.
Ce pățești dacă mănânci roșii toxice
Toate părțile plantei conțin solanină, dar cele mai mari concentrații tind să fie în frunze și tulpini. Pentru a te feri de aceste legume periculoase, trebuie să fii atent la anumite aspecte: roșiile sănătoase nu trebuie să aibă coada uscată.
Pe de altă parte, dacă atunci când tai o roșie și în interior vezi un cerc alb, cel mai probabil, aceste legume au fost tratate cu pesticide.
De asemenea, frunzele, rădăcinile și tulpina sunt bogate în tomatină, un alcaloid ușor toxic pentru oameni. Nu te va ucide, cu excepția cazului în care mănânci kilograme întregi într-un timp foarte scurt.
De asemenea, este posibil ca aceste roșii toxice să-ți provoace unele tulburări gastro-intestinale.