De anul viitor vom putea mânca mai multe soiuri de roșii. Cu gust de zmeură sau fragi, ori cu țepi, legumele au fost omologate de cercetătorii români
Începând de anul viitor, românii vor putea consuma roșii cu gust de zmeură sau fragi, ori cu țepi. Potrivit informațiilor, cercetătorii de la Banca de Resurse Vegetale din Buzău au reușit să aclimatizeze și să omologheze mai multe soiuri de legume.
- Noi soiuri de roșii, disponibile în România
- Cercetătorii de la Banca de Resurse Vegetale din Buzău au reușit să le omologheze
Nutriționiștii spun că noile soiuri de roșii, sunt mai aromate și chiar mai sănătoase. Unele au gust de zmeură, fragi sau de fructe de pădure. De exemplu, roșia cu țepi sau roșia sălbatică este originară din Peru și aduce mai degrabă cu o castană. În momentul în care se coace, coaja groasă se sparge și lasă astfel să iasă la suprafață fructul mic și roșu.
De anul viitor vom putea mânca mai mult soiuri de roșii
Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău studiază în prezent roșia cu țepi, dulce și aromată, cu gust de zmeură sau fragi de munte, care este rezistentă la temperaturi extreme și nu necesită foartă multă apă.
„Vorbim de o specie veche din lumea plantelor, un strămoș al tomatelor de cultură. Rezistă foarte bine la condițiile extreme de mediu, mai ales cu acest fenomen al schimbărilor climatice. Fructele sunt mici, la 20 de grame, au gust total diferit față de tomatele pe care noi le cunoaștem”., a declarat Costel Vânătoru, director BRGV Buzău, scrie stirileprotv.ro.
Roșiile negre tip Kumato au fost omologate și la noi după mai mulți ani de studiu.
„Cele negre sunt total diferite față de cele clasice, dar și față de cele sălbatice pentru că au această culoare negru indigo, cu capac, care depășește mai mult de jumătate din fruct. Are un gust și o aromă deosebite"., a spus Bianca Mușat, cercetător științific, potrivit sursei menționate anterior.
Roșia tigrată, un soi de tomate care s-a aclimatizat cu succes în țară
În România, roșia tigrată s-a aclimatizat cu succes. De asemenea, cercetătorii spun că o pastă ca din roșii poate fi făcută din dovlecelul șarpe, care este folosit de o mulțime de persoane în Africa.
„Dovlecelul șarpe la maturitate se colorează în roșu. Cu un gust foarte asemănător al tomatelor, el se poate înlocui cu succes la prepararea bazelor de mâncăruri în locul tomatelor. Aroma este puternic de pâine caldă sau de tomate", a spus Geanina Negoșanu, cercetător științific.