Live acum
Prime time 19:00/ Petrecem in familie (r)
Homepage » Actualitate » Stiri interne » DIICOT, percheziții în România și Monaco. Sunt vizate zeci de persoane și firme care încasau bani pentru proiecte imobiliare și îi delapidau

DIICOT, percheziții în România și Monaco. Sunt vizate zeci de persoane și firme care încasau bani pentru proiecte imobiliare și îi delapidau

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 03.02.2025 la 09:58 Actualizat pe 03.02.2025 la 09:58

Percheziții de amploare făcute de procurorii DIICOT în Monaco și în România. Sunt vizate zeci de persoane și firme care încasau bani pentru proiecte imobiliare și îi delapidau.

DIICOT, percheziții în România și Monaco

arhiva

În cursul zilei de azi, 3 februarie, procurorii DIICOT au efectuat 65 de percheziții domiciliare în România și Monaco, într-o acțiune amplă ce vizează zeci de persoane și firme implicate într-un scandal de delapidare a fondurilor destinate proiectelor imobiliare.

Percheziții DIICOT în România și Monaco

Conform surselor judiciare, perchezițiile de amploare fac parte dintr-un dosar complex care include mai multe acuzații de fraudă financiară, dosar urmărit de autoritățile române și internaționale, fiind o prioritate în lupta împotriva infracțiunilor economice.

„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, pun în aplicare 65 de mandate de percheziție domiciliară pe teritoriul României și a Principatului Monaco ( 63 pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Constanța, Galați, Giurgiu, Bistrița Năsăud și Prahova), într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată”, potrivit unui comunicat de presă.

Conform surselor oficiale, cercetările desfășurate până în prezent au vizat un total de 72 de suspecți, dintre care 40 de persoane fizice și 32 de persoane juridice. Începând din anul 2018, trei dintre suspecți au înființat și coordonat un grup infracțional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei nivele. Acest grup a conceput și pus în aplicare un mecanism infracțional complex, constând în promovarea și dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub acoperirea mai multor societăți comerciale. Mecanismul includea încasarea unor sume de bani de la cumpărători, urmată de delapidarea fondurilor societăților și inducerea în eroare a acestora în momentul semnării ante-contractelor și contractelor de vânzare-cumpărare.

„Din investigațiile efectuate a rezultat că eșalonul secund al grupării de criminalitate organizată a fost format din persoane apropiate liderilor ( aflate în relație de rudenie sau prietenie), care au aderat la grupare și au sprijinit-o activ, prin diverse modalități, sub controlul și îndrumarea acestora, iar ultimul palier a sprijinit grupul infracțional organizat, pe anumite componente sau în anumite perioade, având atribuții de a întocmi documentația aferentă operațiunilor de vânzare a imobilelor, apartamentare, intabulare sau consultanță juridică (notari și avocați) și de a încasa sume de bani provenite din săvârșirea infracțiunii de delapidare, sub diferite titluri justificative. Actele de urmărire penală au condus la constatarea faptului că, în perioada 2019-2024 liderii grupului infracțional organizat, prin intermediul a 5 societăți comerciale, au încasat de la clienți persoane fizice sau juridice cu titlu de avans în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări și mobilier), suma de peste 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro). Fondurile astfel constituite au fost delapidate, de regulă într-un interval scurt de timp, prin transferuri către persoane fizice, membri ai grupului infracțional organizat, transferuri către persoane juridice, societăți afiliate structurii criminale, plata de salarii, dar și diverse cheltuieli voluptorii, în suma de aproximativ 346.000.000 lei și 2.400.000 euro. În primele două situații, în majoritatea cazurilor, externalizarea fondurilor a avut la bază pretinse documente justificative, care să dea aparența legalității operațiunilor prin care sumele de bani au ieșit din patrimoniul societăților (avans, dividende, restituire împrumut, cesiune părți sociale, respectiv înființarea și/sau preluarea a zeci de societăți pentru a simula operațiuni economice, astfel încât fonduri consistente având ca proveniență avansurile achitate de către clienți să poate fi externalizate sub aparența unor contracte de prestări servicii sau achiziții de bunuri). Indiferent de traseul parcurs, sumele de bani au urmat aceeași destinație, conturile membrilor grupării și retragerea în numerar”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

De asemenea, procurorii DIICOT susțin că, în același interval de timp, suspecții au indus în eroare, cu ocazia executării unor promisiuni de vânzare-cumpărare, acte adiționale și contracte de vânzare cumpărare având ca obiect imobile (apartamente) în cadrul unor ansambluri rezidențiale, mai multe persoane fizice și juridice, în mod direct sau indirect, prin intermediul angajaților societăților cu atribuții în vânzări, prin prezentarea ca adevărată a unor fapte mincinoase constând în finalizarea unor etape ale proiectelor, predarea apartamentelor către un număr mare de clienți, afirmarea unor procente mari de vânzări, respectiv epuizarea acestora, amânarea nejustificată și repetată a semnării contractelor prin prezentarea deformată a realității obiective și prin presarea clienților cumpărători să accepte alte termene și condiții dezavantajoase, invocarea unor impedimente inexistente la semnarea contractelor (neplata taxelor și impozitelor, argumente false privind întârzierea lucrărilor – vreme nefavorabilă, pandemie sau conflictul armat de la granița cu Ucraina). Manoperele frauduloase folosite de membrii grupării de criminalitate organizată în raport cu clienții au constat și în vânzarea imobilelor către alte persoane, condiționarea semnării contractelor de vânzare-cumpărare de asumarea unor noi obligații neinserate inițial în promisiunea de vânzare, cum ar fi cedarea folosinței locuințelor pe o perioadă lungă de timp, intenția de a folosi apartamentele edificate în interes propriu - pentru funcționarea hotelului, grevarea imobilelor de sarcini în favoarea unor terțe persoane sau membri ai grupării fără notificarea clientului , interdicția notării la cartea funciară a promisiunilor de vânzare-cumpărare, asumarea în scris a obligației de a nu face aprecieri publice asupra oricărui aspect al relațiilor contractuale sub sancțiunea plății unor daune de valori mari care descuraja orice demers judiciar al clienților.

Suspecții au recurs, de asemenea, la recompartimentări ale imobilelor pentru a îngreuna identificarea apartamentelor care au făcut obiectul promisiunilor de vânzare, obstrucționarea accesului clienților în șantiere pentru a verifica stadiul lucrărilor, vânzarea în bloc a unui număr mare de apartamente către propriile societăți urmată la scurt timp de rezoluțiunea vânzării, în scopul needificării și/sau nepunerii la dispoziția clienților a imobilelor contractate. Astfel, membrii grupării de criminalitate organizată au produs pagube materiale substanțiale clienților, corelativ cu obținerea de către ei a unor foloase patrimoniale injuste.

„În baza aceleiași rezoluții infracționale, în mod repetat și la intervale diferite de timp, liderii grupului infracțional au dispus efectuarea în documentele contabile ale firmelor (persoane juridice cu calitatea procesuală de suspect) de operațiuni fictive de achiziții, în scopul diminuării bazei impozabile și deducerii ilegale a taxei pe valoare adăugată. Audierile se desfășoară la sediul DIICOT – Structura Centrală. Acțiunea este realizată cu suportul jandarmilor Inspectoratului General al Jandarmeriei Române”, se arată în finalul comunicatului.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
DIICOT, percheziții în România și Monaco. Sunt vizate zeci de persoane și firme care încasau bani pentru proiecte imobiliare și îi delapidau
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Showbiz intern
Alexia Țalavutis și-a cumpărat casă! Care este prima mare provocare: „Sport extrem”
  • Alexia Țalavutis și-a cumpărat casă!
  • Care este prima mare provocare
Showbiz intern
Imagini cu Mihai și Cătălin Zmărăndescu după ce s-au împăcat. Cei doi nu și-au vorbit 7 ani: “Rezolvați problemele în ring” | FOTO
  • Imagini cu Mihai și Cătălin Zmărăndescu după ce s-au împăcat
  • Cei doi nu și-au vorbit 7 ani
Showbiz intern
Giovana și Sese de la Mireasa au aniversat trei ani de la cununia civilă! Imagini superbe cu câștigătorii sezonului 5 și cei doi copii | FOTO
  • Giovana și Sese de la Mireasa au aniversat trei ani de la cununia civilă
  • Câștigătorii sezonului 5, portret de familie alături de cei doi copii
Showbiz intern
Adrian Minune Jr. s-a despărțit de iubită. Fiul manelistului și Ariana au format un cuplu timp de câteva luni
  • Adrian Minune Jr. s-a despărțit de iubită
  • Fiul manelistului și Ariana au format un cuplu timp de câteva luni
Showbiz intern
Cristina Ich, apariție spectaculoasă în costum de baie. Influencerița are un trup de invidiat | FOTO
  • Cristina Ich, apariție spectaculoasă în costum de baie
  • Influencerița are un trup de invidiat
Showbiz international
Răstunare de situație! Celebrul CEO, prins cu amanta la concertul Coldplay, nu ar fi fost, de fapt, o întâmplare. Detaliile care arată că a fost planul soției
  • Celebrul CEO și amanta lui au fost surprinși de kiss cam, la concertul Coldplay
  • Totul ar fi fost planul soției
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Căpitanul avionului Air India ar fi oprit alimentarea motoarelor. Ancheta îl vizează: Nu avem altă explicație
recomandare pe as.ro
Doar casa e 15 milioane de euro! Detalii incredibile despre averea românului care i-a cucerit pe arabi
Romania TV
Este gratuit pentru toţi românii. Anunţul momentului!
Romania TV
Simona Halep s-a tunat. Ce intervenție uriașă și-a făcut, după ce s-a retras din tenis. A apelat la medicul estetician / FOTO
recomandare pe antena3.ro
Ce bacşis a lăsat Jeff Bezos la hotelul de 5 stele de la Veneţia, după nunta anului cu Lauren Sanchez
recomandare pe antena3.ro
Crima din Mureș. Cea mai recentă fotografie a lui Emil Gânj, care e căutat de zece zile. Cum arată el acum
recomandare pe antena3.ro
Angajaţii din Guvern dezvăluie: Între 21.000 și 30.000 de lei costă în fiecare lună doar deplasarea unui demnitar
recomandare pe playtech.ro
Vreme extremă în următoarele ore. ANM anunță ploi puternice, vijelii și grindină. Harta zonelor vizate
recomandare pe playtech.ro
Andreea Marin, certată de fiica sa la TV! Prezentatorul a crezut că nu aude bine: 'Să se calmeze!'
recomandare pe redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
recomandare pe redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
recomandare pe Ciao.ro
A murit cea mai iubită actriță de la Bollywood! Ochii ei i-au înnebunit și pe români
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
recomandare pe bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
recomandare pe bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
recomandare pe dailybusiness.ro
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
recomandare pe dailybusiness.ro
Justin Timberlake a ajuns azi în România pentru concertul de la Electric Castle. Este însoțit de soția lui, Jessica Biel
recomandare pe Jurnalul.ro
România a pierdut jumătate de miliard de euro de când a interzis vânătoarea. Atacurile urșilor s-au înmulțit
recomandare pe a1.ro
EXCLUSIV. Imagini de la castingul Insula Iubirii sezonul 9 pe care nu le vezi la televizor. Descoperă totul pe AntenaPLAY