Emil Hurezeanu, ambasadorul României de la Viena a fost chemat în țară. Gestul vine după ce Austria ne-a refuzat intrarea în spațiul Schengen
În urmă cu o zi, Austria și-a exprimat clar punctul de vedere cu privire la aderarea României în spațiul Schengen. Oficial au acordat un vot nefavorabil României, lucru care a stârnit multe controverse, dar și discuții la nivel diplomatic.
- Emil Hurezeanu, așteptat în țară după refuzul Austriei de a primi România în spațiul
- Gestul, considerat o formă de revoltă față de votul negativ al Austriei
Într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe, este precizat faptul că Bogdan Aurescu l-a chemat în țară pe ambasadorul României în Austria. Decizia a fost interpretată ca un gest de revoltă față de refuzul austriecilor cu privire la aderarea țării noastre în spațiul Schengen.
Ambasadorul României în Austria, chemat în țară
După ce Austria s-a declarat împotriva aderării României la spațiul Schengen, Emil Hurezeanu este așteptat în țară. Decizia a fost luată de Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe și a fost anunțată printr-un comunicat.
În diplomație, un astfel de gest exprimă o nemulțumire la adresa Austriei față de hotărârea luată de oficiali, dar și o colaborare pe plan extern mult mai distantă.
„Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziţia Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în ţară pentru consultări. Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe.
În cadrul ședinței de la Bruxelles, atât Austria, cât și Olanda și-au exprimat voturile nefavorabile aderării României la spațiul Schengen.
În urmă cu o zi, reprezentantul Austriei, ministrul de Interne Gerhard Karner, preciza că sistemul din România mai trebuie să treacă prin multe îmbunătățiri, pentru a putea face parte din zona de circulație liberă.
În plus, și cancelarul austriac, Karl Nehammer, a spus că România se confruntă cu mari probleme, care nu pot fi trecute cu vederea până nu sunt rezolvate, așa cum ar fi cazul migrației.
Și Bulgaria a primit un vot negativ. Olanda s-a declarat împotriva aderării statului vecin României, ceea ce a atras implicat și respingerea României.