Kalettes, noua legumă de pe piața românească. Este un soi de varză cu gust de nucă: "Oamenii deocamdată nu ştiu de ea..."
Pe piața românească a apărut o legumă inedită. Este vorba despre Kalettes, un soi de varză cu gust de nucă, cultivat în Buzău.
- Noua legumă de pe piața românească
- Ce gust are Kalettes, un soi de varză
Potrivit informațiilor, Kalettes se cultivă deja în țări din vestul Europei, și este foarte apreciată pentru calitățile ei. În România, acest soi de varză cu gust de nuci este cultivată în Buzău, scrie antena3.ro.
Kalettes, noua legumă de pe piața românească
Daniel Toma este unul dintre românii care cultivă Kalettes la Balta Albă, în Buzău, din anul 2022. Potrivit informațiilor, frunzele de Kalettes au un gust care aduce cu cel de nucă, ceea ce le face o opțiune interesantă pentru cei care își doresc să aducă diversitate în dieta lor.
"Nu e ca varza de Bruxelles închisă, e uşor deschisă", a explicat Daniel Toma, producător, scrie sursa menționată anterior.
Leguma are frunze cu dimensiuni mici, asemănătoare cu cele ale verzei de Bruxelles, dar sunt ondulate, ca ale verzei kale. Gustul este şi el inedit, asemănător cu cel de nucă.
"Anul trecut a fost experimental, am pus un pic mai mult, dar cererea deocamdată e scăzută, am pus mai mult pentru noi şi pentru promovare. (...) Oamenii deocamdată nu ştiu. Avem răbdare, aşteptăm ca chefii bucătari să pună în valoare şi această legumă. E un pic tare dacă o mânânci crudă, dar opărită e bună. E mai bună ca varza de Bruxelles, mie unul nu-mi place varza de Bruxelles, dar asta e chiar bună", a mai declarat producătorul român.
Kalettes sunt un hibrid de varză kale și varză de Bruxelles
Kalettes, care au fost introduse în Statele Unite în toamna anului 2014, sunt un hibrid de varză kale și varză de Bruxelles, care arată ca un cap de violet cu frunze ondulate și varză verde cu tulpini violete. Leguma a fost dezvoltată peste 15 ani de compania britanică Tozer Seeds.
Unul dintre motivele pentru care a fost creată noua legumă a fost scăderea popularității varzei de Bruxelles în Marea Britanie.
Această legumă e bogată în vitaminele C și K. Atât varza de Bruxelles, cât și varza kale sunt surse bogate de compuși organosulfurați care au fost legați de prevenirea cancerului, scrie drweil.com.