Lăsata Secului pentru Postul Paştelui 2024. Care este ultima zi în care credincioșii mai pot mânca de "dulce"
După cum bine știm, cu o durată de 40 de zile, Postul Paştelui este primul post de peste an și se poate spune despre el că este cel mai lung şi aspru dintre toate posturile de peste an. Când pică, în 2024, Lăsata Secului pentru Postul Paştelui. Care este ultima zi în care credincioșii mai pot mânca de "dulce".
- Când pică Lăsata Secului pentru Postul Paştelui în 2024
- Care este ultima zi în care credincioșii mai pot mânca de "dulce"
Dacă vă întrebați ce înseamnă, de fapt, "lăsatul secului", ei bine, cuvântul sec folosit în sintagmă este înțeles că fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post, dar Sfinții Părinți au atras atenția că postul înțeles doar că efort alimentar, nu are nici o valoare: "De mâncare postînd, suflete al meu, dar de pofte necuratindu-te, în deșert te lauzi cu nemancarea... Că un mincinos vei fi urat de Dumnezeu și demonilor celor răi te vei asemăna, căci nici ei nu mănâncă pururea...".
Lăsata Secului pentru Postul Paştelui 2024
Sărbătoarea Lăsata Secului marchează ultima zi în care credincioșii mai pot mânca de dulce, înainte de începerea Postului Paştelui, care are o durată de 40 de zile şi aduce aminte de cele 40 de zile ţinute de către Mântuitor înainte de începerea activităţii Sale.
Luni, pe data de 18 martie 2024 începe cel mai lung şi aspru post dintre toate cele patru posturi mari de peste an, ceea ce înseamnă că Lăsata Secului pentru Postul Paştelui este duminică, 17 martie.
Creştinii ortodocşi respectă mai multe tradiții şi obiceiuri în această zi, pentru a le merge bine tot restul anului. De exemplu, în Bărăgan, un vechi obicei spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit. O altă tradiție care se păstrează și în prezent este cea a Legării grânelor, un obicei care se practică pentru că păsările sau alte dăunătoare să nu distrugă recolta gospodarilor.
De asemenea, de Lăsata secului, creștinii se așează la masă alături de cei dragi și mănâncă bucate alese.
În ce zile vor avea liber românii anul acesta, de Paște
Anul acesta, în perioada Paștelui, românii vor avea o minivacanță de 6 zile. Sunt considerate sărbători cu zile libere legale prima și în a doua zi de Paște, dar și Vinerea Mare. În 2024, minivacanța de Paște este legată de cea de 1 Mai.
Va fi liber așadar pe data de în 1 mai, miercuri, 2 mai, zi-punte și 3-6 mai, adică Vinerea mare, sâmbăta dinaintea Paștelui, apoi prima și a doua zi de Paște.
- miercuri, 1 mai – Ziua Muncii.
- joi, 2 mai – zi liberă decisă de Guvern.
- vineri, 3 mai – Vinerea Mare.
- duminică, 5 mai – Paștele ortodox.
- luni, 6 mai – A doua zi de Paște ortodox.