Data la care începe postul Paștelui în 2024. Care sunt zilele în care credincioșii au dezlegare la pește
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 19.01.2024 la 08:06
Actualizat pe 19.01.2024 la 08:06
Postul Paștelui ține patruzeci de zile și este cel mai lung şi aspru post dintre toate posturile din an. De asemenea, numărul zilelor cu dezlegare la peşte este limitat pentru credincioşii care vor să postească în această perioadă.
- Când începe postul Paştelui în anul 2024
- Care sunt zilele în care credincioșii au dezlegare la pește
Comparativ cu Postul Crăciunului, care, în ceea ce privește zilele cu dezlegare la pește este mai permisiv, Postul Paştelui este mai aspru. În această perioadă există doar două zile în care credincioşii pot mânca peşte.
Când începe postul Paştelui în anul 2024
Acnul acesta, postul Paștelui începe pe data de 18 martie și se termină pe 4 mai, având o durată de 40 de zile. Lăsatul Secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui, este pe 10 martie 2024. În săptămâna următoare, creștinii pot consuma produse lactate, motiv pentru care se mai numește și Săptămâna Albă.
În perioada postului, creștinii se roagă pentru curățarea sufletului și nu mănâncă brânză, carne, ouă și lapte. Peștele poate fi consumat doar în cele două zile cu dezlegare în timpul postului.
Așa cum menționam și anterior, în timpul acestui post, credincioșii au un număr de zile cu dezlegare la peşte mult mai mic comparativ cu cel din postul Crăciunului. Cei care aleg așadar să țină tot postul Paștelui, vor putea mânca peşte de sărbătoarea Buna Vestire (25 martie) şi de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile (28 aprilie).
Postul Paştelui aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii Mântuitorului, dar și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră.
Care sunt zilele libere de Paște, anul acesta
În 2024, în perioada Paștelui, românii vor avea o minivacanță de 6 zile. Sunt considerate sărbători cu zile libere legale prima și în a doua zi de Paște, dar și Vinerea Mare. În 2024, minivacanța de Paște este legată de cea de 1 Mai.
Va fi liber așadar pe data de în 1 mai, miercuri, 2 mai, zi-punte și 3-6 mai, adică Vinerea mare, sâmbăta dinaintea Paștelui, apoi prima și a doua zi de Paște.
- miercuri, 1 mai – Ziua Muncii
- joi, 2 mai – zi liberă decisă de Guvern
- vineri, 3 mai – Vinerea Mare
- duminică, 5 mai – Paștele ortodox
- luni, 6 mai – A doua zi de Paște ortodox
Citește și: Rețetă de mâncare de fasole galbenă. Preparatul gătit de gospodine în perioada de post