Locul de muncă, ocupația sau profesia părinților nu vor mai fi trecute în catalog. Anunțul făcut de Ministerul Educației
În scurt timp va începe noul an școlar, iar Ministerul Educației a anunțat schimbări majore în ceea ce privește învățământul din România. Mai nou, în catalogul clasei, nu se va mai scrie locul de muncă al părinților sau ocupația și profesia acestora. Iată ce a declarat ministrul Educației Naționale, Sorin Cîmpeanu, în acest sens!
- Anunțul oficial făcut de ministerul Educației
- Ce date va conține catalogul clasei
- Schimbări majore de la 13 septembrie 2021
Toate inspectoratele școlare județene au primit câte o notificare din partea Ministerului Educației astăzi, 26 august 2021. Conform noii legi, învățătorii sau, după caz, diriginții, nu mai au voie să ceară reprezentanților legali ai elevilor anumite informații.
Ocupația părinților nu va mai fi trecută în catalogul clasei
Locul de muncă, ocupația sau profesia părinților nu vor mai fi trecute în catalog începând cu data de 13 septembrie, 2021, de la începerea noului an școlar. Conform documentului obținut de Edupedu.ro, diriginții sau, după caz, învățătorii, nu mai au voie să îi întrebe pe părinții elevilor clasei unde lucrează și ce profesie au.
”Începând cu anul școlar 2021 – 2020, profesorii diriginți și învățătorii nu vor solicita, colecta și prelucra informații cu privire la locul de muncă, ocupația sau profesia părinților/reprezentanților legali ai elevilor”, se arată în notificarea emisă de Ministerul Educației.
Mai mult decât atât, Ministerul Educației a anunțat că, în cazul în care aceste rubrici sunt prevăzute în catalog, ele vor rămâne necompletate, indiferent de situație. Așadar, începând cu anul școlar 2021 – 2020, ocupațiile părinților vor dispărea definitiv din catalogul clasei, în școlile din România.
Cum va arăta catalogul clasei de la 13 septembrie 2021
Documentul emis de Ministerul Educației subliniază faptul că această solicitare vine în sprijinul asigurări echității și egalității de șanse, indiferent de contextul social și de statutul socio-economic al familiei din care provine elevul.
Până când actele de studiu vor fi actualizate, vor fi completate numai rubricile referitoare la adresa și numărul de contact al părinților reprezentanților legali ai elevilor. În plus, părinții elevilor ce au peste 12 ani vor primi câte un formular de vaccinare prin care își vor da sau nu acordul cu privire la vaccinarea minorilor împotriva coronavirusului.
"Dacă aș fi părinte nu știu de ce n-aș dori să răspund la întrebarea <copilul este vaccinat sau nu?> și mai apoi la întrebarea <în cazul în care nu este vaccinat, aș fi de acord sau nu pentru a fi vaccinat?>. Dacă mă întrebați, pot să vă răspund foarte concret și la obiect: nu există sancțiuni pentru părinții care nu răspund, dar îmi place să cred că vor fi foarte puțini aceia care nu vor răspunde. Repet, e dreptul lor să decidă cu da sau cu nu, dar să știm și noi care este dorința de vaccinare", a declarat Sorin Cîmpeanu.
Așadar, părinții care nu răspund la cele două întrebări nu vor fi sancționați, însă răspunsul lor ar fi de ajutor pentru combaterea SARS-CoV-2, virusul care a dat peste cap întregul glob pământesc.