Locul din România unde au fost ascunse peste 200 de tone de aur. Este unic în țara noastră
Există un loc în România unde au fost ascunse peste 200 de tone de aur. Este unic în țara noastră și nu mulți știu de el. Iată despre ce zonă din România este vorba, dar și ce se știe despre aceasta!
- Locul din țara noastră în care au fost ascunse peste 200 de tone de aur
- Este unic în România și nu mulți știu de el
Locul din țara noastră unde au fost ascunse peste 200 de tone de aur
Un loc unic în România a fost dezvăluit, ascunzând o comoară impresionantă de peste 200 de tone de aur. Puțini sunt cei care cunosc această poveste incredibilă. Situat în țara noastră, acest loc adăpostește singurul Muzeu al Aurului din Europa și stă mărturie pentru salvarea tezaurului de aur al României în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În perioada conflictului mondial, autoritățile române au căutat soluții pentru a proteja tezaurul național. Astfel, au descoperit o variantă sigură și inaccesibilă pentru ascunderea acestei bogății. Grota a devenit locul perfect pentru depozitarea a aproximativ 200 de tone de aur, fiind umbrită de istorie și mister.
„La Moscova, a fost evacuat tezaurul de aur al ţării noastre, 91 de tone de aur, împreună cu obiecte de cult, de artă adunate din muzee şi din mănăstiri. Acel tezaur fiind expediat acolo nu a fost recuperat nici până în ziua de azi”, a declarat Alexandru Roibu, reprezentant BNR.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a încercat inițial găsirea unui adăpost pentru aur în afara granițelor României, însă atât Turcia, cât și Elveția au refuzat să ofere sprijin în acest sens. Elveția, în special, fiind o țară neutră, a refuzat să riște transportul sau depozitarea aurului din cauza conflictului european în desfășurare.
Ulterior, s-a luat în considerare posibilitatea ascunderii aurului pe teritoriul României. S-au cercetat tuneluri, galerii miniere, iar investigațiile au condus către Tismana, județul Gorj, în apropierea Mănăstirii Tismana.
„Cu doi ani înainte de a fi adus tezaurul la mânăstire, aripa dreaptă suferise un incendiu. Stareţul de atunci trimite o scrisoare către guvernatorul Băncii Naţionale în care îl roagă să ajute la refacerea acestui edificiu”, a mai adăugat el.
Cum a fost transferat aurul la Tismana
Printr-o scrisoare discretă s-a pus în mișcare o operațiune strict secretă, denumită Neptun, cu scopul de a transfera aurul la Tismana. Aurul a fost încărcat în dube și, într-o perioadă de 15 zile, au fost efectuate 75 de transporturi.
Tezaurul de aur a fost livrat cu succes la mânăstirea din județul Gorj, iar secretul a fost păstrat de călugării responsabili, care s-au asigurat că aurul este în siguranță. Intrarea în tunel a fost cimentată pentru a evita orice suspiciune cu privire la locația sa.
Mai mult decât atât, pentru a ascunde intrarea, stânca de deasupra a fost cimentată. Aurul a rămas acolo timp de trei ani, iar când pericolul a trecut, casetele cu aur au fost aduse înapoi în Capitală, fiind transportate în vagoane de tren.
Din păcate, din cauza condițiilor severe de iarnă, mai multe casete s-au răsturnat pe drum.
„O iarnă foarte grea. S-au răsturnat câteva casete în râul Bistriţa, au fost recuperate până la ultima monedă”, a spus Alexandru Roibu.
Începând de marți și până duminică, cei interesați să descopere mai multe despre această poveste fascinantă pot vizita Muzeul Aurului din Tismana. Accesul la muzeu este gratuit, conform fanatik.ro.