„Nu mai vindeți cel mai toxic produs pentru Delta Dunării!”. Apel disperat către agențiile de turism. Ce trebuie turiștii să știe
Reprezentanții din Asociația Delta Dunării au făcut un apel disperat către agențiile de turism din România care vând turiștilor un produs toxic pentru Deltă. Ce trebuie să știe turiștii în acest sens.
- Agențiile de turism sunt rugate să nu mai vândă un produs toxic pentru Delta Dunării
- Apelul disperat de la Asociația Delta Dunării
Agențiile de turism sunt rugate să nu mai vândă un produs toxic pentru Delta Dunării
Asociația Delta Dunării roagă agențiile de turism să nu mai vândă turiștilor excursiile de o zi în Rezervația Biosferei. Ei spun că în țara noastră există o singură Deltă, iar noi, turiștii, trebuie să avem mare grijă ca ea să nu fie toxică.
„Vă rugăm să nu mai vindeţi turiştilor cel mai toxic produs turistic pentru Rezervaţia Biosferei: excursie de o zi în Delta Dunării cu plecare din Bucureşti sau Ploieşti. Aceste excursii sunt o crimă pentru mediu, dar şi o păcăleală pentru turistul care crede că va vedea toată Delta după o goană de 300 de kilometri în autocar, apoi alţi kilometri în barcă, gonind cu barca, în viteză pe canale”, declară Asociaţia Delta Dunării.
Efectele dezastruoase ale turiștilor „în viteză” se văd asupra faunei și florei din Delta Dunării. De asemenea, reprezentanții Asociației Delta Dunării afirmă că există posibilitatea ca turiștii să nu mai viziteze niciodată Rezervația Biosferei, deoarece „ceea ce vede prin plasticul bărcii îi va lăsa un gust amar”.
Asociația Delta Dunării a adăugat faptul că patrimoniul UNESCO se vizitează în liniște, cu bărci descoperite care au viteză mică sau în caiac, fiindcă turiștii trebuie să se bucure de minunățiile pe care rezervația le are.
Ce s-a întâmplat, în urmă cu un an, în Delta Dunării
În urmă cu un an, un angajat al unei firme care se ocupă de organizarea excursiilor în Delta Dunării a provocat o revoltă, după ce a fost pozat când intra cu ambarcaţiunea cu motor într-o colonie de pelicani din zona golfului Lacul Musura.
Ei bine, acesta nu a fost singurul caz de acest fel. Turiștii și localncii care au vizitat Delta Dunării și au observat ce se întâmplă acolo au povestit totul în amănunt. Ei spun că oamenii care fac aceste lucruri nu respectă legile.
„A fost cea mai şocantă experienţă. Ne cereau 10 lei în plus să rupă nuferi pentru noi. Au dat peste o turmă de mistreţi care traversau un canal «pentru că nu păţesc nimic şi trebuie să ne ştie de frică» şi la sfârşit ne-au făcut o ofertă imbatabilă: să pescuim sturion cu curent pentru un preţ de 500 de lei. Garantau o captură de 20 de kilograme”, a declarat un turist.
Un alt turist afirmă că a avut parte de aceeași experiență, dar în urmă cu 15 ani, iar aceste lucruri toxice pentru Rezervația Biosferei se întâmplă de ani de zile.
„Am fost acum 15 ani în Deltă şi tot aşa a făcut barcagiul, a intrat în viteză în păsări, iar la pensiunea unde stăteam se bracona direct din apă şi ne punea nouă în farfurie la preţuri uriaşe. Poate ar trebui sa fie mai „atent” Guvernatorul, astea sunt practici generalizate de ani de zile, iar turiştii să fie mai conştienţi şi să sesizeze astfel de situaţii. Acum 15 ani era mafia atât de extinsă că nu aveai cui să reclami. Acum este la fel?”, a povestit alt turist.