Pregătiri de război în spitalele din România! Anunțul oficial: „Vor ajunge la un moment...”
Au început pregătirile de război în spitalele din România. Anunțul oficial făcut de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). Ce a mărturisit Raed Arafat cu privire la această necesitate.
- Au început pregătirile de război în spitalele din România
- Ce s-a anunțat
În urma declarațiilor oficiale ale șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, spitalele din România au început să facă pregătiri pentru a face față unui posibil conflict militar.
Au început pregătirile de război în spitalele din România
Raed Arafat a subliniat necesitatea constituirii de stocuri de materiale sanitare pentru tratarea răniților și a confirmat că, în caz de conflict, orice spital civil ar putea primi pacienți, fie ei militari sau civili.
Într-o declarație recentă,Raed Arafat a precizat că spitalele civile ar putea fi solicitate să trateze răniții într-un eventual conflict militar, deoarece nicio țară nu are suficiente unități medicale militare cu toate specialitățile necesare pentru a acoperi nevoil pacienților.
„Dacă UPU-rile sau dacă în spitalele civile, în caz de conflict, vom primi pacienţi, este normal. Toată Europa, toată lumea vede acest lucru, că militarii, dacă sunt răniţi, vor ajunge la un moment în spitalele civile. Nicio ţară n-are spitale militare cu toate specialităţile care să acopere nevoia militarilor. Aşa că orice spital civil va ajunge în final să primească, posibil, răniţi, militari sau civili”, a spus şeful DSU.
În plus, conform informațiilor furnizate de Raed Arafat, România și celelalte state membre NATO își pregătesc sistemele sanitare pentru a face față unor eventuale situații de conflict. S-a subliniat importanța pregătirii pentru astfel de scenarii, deși probabilitatea unui conflict militar este considerată redusă.
„Se lucrează peste tot pentru pregătirea sistemelor sanitare din ţările membre NATO pentru a face faţă unei eventuale situaţii de conflict. Chiar dacă toată lumea spune că acest lucru este foarte puţin probabil şi că nu trebuie să ne speriem, da, aşa este, dar a fi pregătit este un lucru obligatoriu. Şi anul trecut, nu este niciun secret că s-a ţinut la NATO o întâlnire a grupului întrunit de sănătate, care este un grup pe care am onoare să-l coordonez de câţiva ani”, a mărturisit Raed Arafat.
Au fost alocate fonduri
Autoritățile române au alocat fonduri pentru crearea unor stocuri de materiale și echipamente medicale necesare în caz de atac chimic, biologic sau radio-nuclear. Potrivit lui Raed Arafat, DSU are în derulare un proiect în valoare de 96,5 milioane de euro pentru crearea acestor stocuri.
„Că vin din altă ţară, că vin din ţară, dacă vin din cauza unui conflict sau vin din cauza unei catastrofe, oricum trebuie să fim pregătiţi. Deci pot să spun că mai avem încă, dar creştem, creştem la stocuri, la pregătire, la materiale sanitare. Recent am luat un proiect de 96,5 milioane euro pentru crearea unui stoc medical şi de detecţie şi de monitorizare pe partea de chimic, biologic şi radio-nuclear. Un stoc pe care noi îl creăm în România în numele Uniunii Europene şi sunt alte ţări similare nouă care au luat astfel de sume ca să facă aceleaşi lucru. Astea toate cresc nivelul de pregătire”, a adăugat acesta.
Decizia luată în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) de săptămâna trecută a vizat pregătirea tuturor unităților medicale pentru a face față unui eventual război.