S-a inventat pâinea cu gust de friptură. Inovația venită de la cercetătorii din Galați
Cercetătorii de la Universitatea Dunărea de Jos, din Galați, au creat pâinea cu gust de friptură. Alimentul va avea valori nutriționale echilibrate, fiind conforme cu cele anunțate de Organizația Mondială a Sănătății.
- S-a inventat pâinea cu gust de friptură
- Inovația venită de la cercetătorii din Galați
Cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați au inventat pâinea cu gust de friptură. OSIM le-a acordat un brevet în urma activității lor științifice. Alimentul ar fi mult mai sănătos, având un aport ridicat de proteine, iar prețul va fi mai mic decât cel al cărnii.
A fost inventată pâinea cu gust de friptură
Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a acordat Universității „Dunărea de Jos” din Galați un brevet pentru alimentul creat. Pâinea cu gust de friptură este echilibrată nutrițional și are un aport ridicat de proteine. Dorința lor a fost de a aduce alimentul în limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.
Cei trei cercetători implicați, Floricel Cercel, Petru Alexe și Romulus Marian Burluc, au adăugat în pâine un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne. Acesta nu are nici gust și nici miros caracteristic.
"Procedeul de obținere a pâinii echilibrate nutrițional în proteine reprezintă o soluție de a aduce pâinea în limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, adică de a avea un conținut optim în aminoacizii esențiali.
Autorii (Floricel Cercel, Petru Alexe și Romulus Marian Burluc) au plecat de la premisa că pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esențiali și au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau pește, extractul de proteine miofibrilare neavând nici gust, nici miros caracteristic)", se arată pe portalul universității gălățene.
Cine va putea consuma pâinea
Cercetătorii afirmă că pâinea poate fi consumată de toată lumea și este ideală pentru populația mai săracă, din medii defavorizate. Veniturile pe care le primesc lunar sunt mici pentru ca ei să pună preț pe alimentația sănătoasă, iar pâinea echilibrată nutrițional îi va ajuta mult.
Alimentul are gust de carne de porc, pui sau pește, dar nu se simte și mirosul. Pâinea va avea mai multe vitamine și minerale decât cea care este comercializată în prezent.
„Pâinea astfel obținută ar putea reprezenta o opțiune pentru populația săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare și distribuție, cu protecția celor săraci, trebuie să vină prin niște programe guvernamentale sau locale. Pâinea echilibrată nutrițional va trebui să existe pentru toți consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preț subvenționat. Pâinea echilibrată nutrițional în proteine este ca și cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte!”, a explicat prof. dr. ing. Petru Alexe.